Vučić o novom premijeru ni reč, šta će biti sa Nikolićem?

Nedelje spekulisanja o tome ko će biti kanidat vladajuće koalicije na predsedničkim izborima okončane su, kako je i najavljeno, “oko Sretenja“.

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2017.

10:30

Vučić o novom premijeru ni reč, šta će biti sa Nikolićem?
Foto: Tanjug

SNS je na sednici Predsedništva te stranke jednoglasno odlučila da aktuelnog premijera Aleksandra Vučića predloži Glavnom odboru stranke za predsedničkog kandidata.

Konačan stav biće poznat u petak, a odluka o Vučićevoj kandidaturi iznela je na svetlost dva važna pitanja – šta će biti sa Tomislavom Nikolićem i ko će biti premijer?

Što se prvog pitanja tiče, Vučić je gostujući na RTS naglasio da "želi da nastavi saradnju sa Nikolićem".

Vredi istaći i da je u, kako je Vučić rekao, "vrlo preciznom" saopštenju SNS navedeno da se Vučić obavezuje da u najboljoj veri nastavi razgovore sa današnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem i pokuša da obezbedi puno državno jedinstvo svih odgovornih faktora u Republici Srbiji, u nameri da se Srbija odbrani od “snaga prošlosti i obezbedi njen dalji napredak”.

Kada je u ptanju premijersko mesto, Vučić nije želeo ništa da kaže o tome. Na pitanje koga vidi na tom mestu, rekao je da mu "ne pada na pamet da o tome govori", ali je izjavio da neće biti premijer nakon predsedničkih izbora.

Mediji su prethodnih dana spekulisali da bi na to mesto mogao da dođe Ivica Dačić. "Blic" je pisao o tome da je izglasavanje skupštinske većine za postavljanje Dačića na mesto premijera "gotovo izvesna stvar".

I regionalni mediji su pisali o tome da bi na mesto premijera mogao da dođe Dačić, dok je sa druge strane "Jutarnji list" pisao da je Tomislav Nikolić "politički otpisan".

Nikolić je u utorak u javnost izašao sa rečima da “misli da su se on i Vučić sve dogovorili”, te najavio i da će uskoro biti saopštena odluka.

On je rekao da naravno da Aleksandar Vučić može da pobedi, čak i lakše od njega, ali da može da pobedi i on.

"Ne vidim da je loše da neko misli (da je Vučić bolji kandidat), ali ne i da iznosi tako nešto ako to nije stav stranke", rekao je Nikolić.

Na pitanje o podršci SNS-a, Nikolić je rekao da uz njega i Vučića stoji isti procenat članstva i da će onaj ko bude kandidat dobiti glasove cele stranke.

"Istraživanja Galup medije su bila jasna - Aleksandar i ja imamo šanse da pobedimo. Odlučićemo ono što je najbolje za Srbiju. Ne očekujte da nekom svojom odlukom poremetimo odnose u Srbiji", rekao je Nikolić.

Upitan da li postoji mogućnost da ne sarađuje sa Vučićem ako Vučić bude kandidat, Nikolić je kratko odgovorio: "Ne postoji".

Ipak, “Blic” je ranije pisao da Nikolić ne odustaje od kandidature i da je čak navodno spreman da na izbore izađe i bez podrške SNS.

SNS je u saopštenju nakon sednice Predsedništva navela da je Aleksandar Vučić gostujući u emisiji “Upitnik” na RTS naveo da “ko bi glasao za mene, glasao bi i za njega”.

“On je najbolji mogući kandidat, ali ovo je procena zbog stabilnosti i tri-četiri odsto koje bi mogle da odluče. Procena je da bismo ovako mogli lakše protiv onih koji su se ujedinili da Srbiju vrate nazad“, rekao je premijer.

„Planiram i da radimo zajedno i nemam nikakav problem s tim, ali treba da vidimo kako da pobedimo. Mnogo volim Tomislava Nikolića, mnogo volim svakoga, ali najviše volim Srbiju“, dodao je Vučić.

Nikolić se od donošenja odluke nije oglašavao, ali su zato mnogi koalicioni partneri izrazili čestitke. Lider SPS Ivica Dačić naveo je da je to jedina logična i racionalna odluka i iskazao podršku, a svoju podršku iskazali su i lider JS Dragan Marković Palma i lider PS Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: