Vučić: Mnogo volim Nikolića, ali najviše volim Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić kaže da prihvata kandidaturu za predsednika, da će konačna odluka biti doneta u petak, kao i da ne isključuje i parlamentarne izbore.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2017.

21:11

Vučić: Mnogo volim Nikolića, ali najviše volim Srbiju
Foto: Tanjug

Kako kaže, pitanje pobednika na predsedničkim izborima je od velikog značaja za budućnost Srbije.

"Prihvatio sam kandidaturu, jer je važno da obezbedimo kontinuitet i stabilnost za Srbiju“, rekao je Vučić u emisiji Upitnik na RTS. Na pitanje koga vidi na mestu premijera rekao je da mu "ne pada na pamet da o tome govori“.

Vučić je naveo da ne može da isključi mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora koji bi bili održani zajedno sa predsedničkim. Takođe, rekao je da neće biti premijer nakon predsedničkih izbora.

Lider SNS kaže da će se baviti premijerskim poslom do dana raspisivanja izbora, da će u kampanji biti van radnog vremena i da će "možda uzeti pet dana odmora zbog kampanje".

“Postigli smo važne i značajne rezultate o kojima bih govorio večeras. Ovo je možda moj poslednji nastup ovde kao predsednik vlade”, rekao je Vučić.

Premijer je naveo da bez podrške predsednika Nikolića ništa ne bi mogli da urade i da je to njegova “istorijska uloga”, kao i da se tokom dana nije sastao sa Nikolićem.

„Ko bi glasao za mene glasao bi i za njega. On je najbolji mogući kandidat, ali ovo je procena zbog stabilnosti i tri-četiri odsto koje bi mogle da odluče. Procena je da bismo ovako mogli lakše protiv onih koji su se ujedinili da Srbiju vrate nazad“, rekao je premijer.

„Planiram i da radimo zajedno i nemam nikakav problem s tim, ali treba da vidimo kako da pobedimo. Mnogo volim Tomislava Nikolića, mnogo volim svakoga, ali najviše volim Srbiju“, dodao je Vučić.

On je rekao i da na sledećim stranačkim izborima Srpske napredne stranke neće biti kandidat za predsednika.

Govoreći o opoziciji Vučić kaže da se u Srbiji zna "ko vodi prljavu kampanju i ko prekida tribine".

"Predstoji nam teška bitka, dosovski kandidati imaju mnogo novca, mnogo para. Neki od njih su potrošili milione evra stranog novca i novca domaćih tajkuna. To su teški protivnici i teško ih je pobediti. Predstoji teška borba, borićemo se istinom i radom“, kaže Vučić.

Na pitanje ko je od tajkuna u zatvoru Vučić je naveo da je to Đurašković, da je protiv Miroslava Miškovića doneta prvostepena presuda, kao i protiv „onog iz Šapca“.

„Svi su u ozbiljnim problemima, ali ono što je mnogo važnije, niko od njih više ne upravlja Srbijom“, rekao je Vučić.

Takođe, Vučić je govoreći o korupciji rekao da „nikada nije do kraja zadovoljan“, kao i da je nezadovoljan neefikasnošću u tužilaštvu i pravosuđu.

O slučaju pronađenog oružja u Jajincima Vučić je naveo da su napravljeni pomaci, ali da o tome ne želi da govori.

Vučić je naveo da će, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, njegova kancelarija biti u Palati "Srbija", gde predsednik ima kabinet i da postoji predlog da se zdanje na Andrićevom vencu pretvori u neki muzej.

Predsedništvo SNS je nа održаnoj sednici odlučilo da za predsednikа Srbije, kаo svog kаndidаtа, istаkne Aleksаndrа Vučićа i tа odlukа donetа je jednoglаsno.

"Dolazi do velikog mešanja karata, uplašen sam"

Vučić je naveo da predsednik i premijer moraju da rade na istom zadatku i naveo slučajeve Rumunije i Makedonije kao primer za to šta se dogodi kada to nije tako.

U Rumuniji postoji sukob predsednika i premijera, naravno da imate probleme“, kaže Vučić.

Kako kaže, kada je reč o Bosni i Hercegovini „mi smo tu uvek u problemu zbog Republike Srpske“, ali naglasio je da se video sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i da je cilj napraviti najbolji odnos sa Bošnjacima.

Prema njegovim rečima, kritikovali su ga zbog rukovanja sa bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom.

„Naravno da sam se rukovao, rukovao sam se i sa Tačijem. Mislite da mi se svidelo? To je moj posao. Moj je posao da se rukujem da Srbija ne bi ratovala“, navodi Vučić.

Govoreći i odnosu Beograda i Prištine premijer je naveo da prvi put nije razumeo šta se desilo na pregovorima u Briselu.

Tomi sam rekao kada smo ušli u avion da sam veoma uplašen. Ja sam tu najiskusniji, već sam veteran po tom pitanju, ne mogu da me uplaše sitnim trikovima. Prvi put sam uplašen jer nisam razumeo šta su radili iz EU i šta su radili Albanci“, kaže Vučić.

On tu ističe da „dolazi do velikog mešanja karata“, jer Mustafa gubi svoju ulogu, a Kadri Veselji raste i to je, prema njegovim rečima, loše za Srbiju.

„Istinu sam govorio posle tih susreta, niko ne nije demantovao. Dogovorili smo se i ajde sada se pravite da se nismo dogovorili. Igram šah ceo život i nisam shvatio šta su hteli poslednja dva puta. To me plaši i imam tu neku vrstu zebnje“, ističe premijer.

Na pitanje voditeljke Upitnika šta će pokloniti predsedniku Nikoliću za rođendan, Vučić je rekao:

„Nikada mu ništa ne poklanjam, mi smo matori ljudi. Čestitaću mu rođendan, kao i Sretenje, veliki državni praznik. Više volim drugi deo toga zašto je Sretenje praznik, tada smo de fakto postali država.“

O odnosima sa Hrvatskom Vučić je rekao da sporni spomenici tamo „rastu kao pečurke“.

„Neće da dođu u Beograd. A i koja bi pitanja otvorili? Pitanje udžbenika? Mi smo ih završili ,iako imamo osam puta manje hrvatske manjine u Srbiji nego oni srpske. Mi smo završili, oni ne, a oni su u EU. Pitanje latinice u Srbiji, iako to nije isto kao sa pitanjem ćirilice u Hrvatskoj? Pitanje nestalih? Više je nestalih Srba nego Hrvata. Koje ćete pitanje da otvorite sa Srbijom?“, kaže Vučić.

Rekao i da je naočare promenio da mu budu šire "pa sada liči na Perhana iz 'Doma za vešanje'“, ali bolje vidi, kao i da će nastaviti da radi kako bi za njega u Srbiji posle pričali ono što danas pričaju za Gerharda Šredera u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: