Odluka o kandidatu ili "odlučiće stranački organi"

Kandidat vladajuće koalicije na predsedničkim izborima mogao bi da postane poznat tokom večeri "dan pre roka", ali je moguće da se čekanje na odgovor produži.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2017.

12:35

Odluka o kandidatu ili
Foto: Tanjug

Nakon različitih izjava premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića i aktuelnog predsednika i bivšeg lidera stranke Tomislava Nikolića o tome ko će biti kandidat naprednjaka na predstojećim izborima, pred Novu godinu je Vučić rekao da su njih dvojica postigli dogovor da ime bude objavljeno "oko Sretenja".

Mediji u jutrošnjim izdanjima ostavljaju mogućnost da to "oko Sretenja" ipak bude početkom sledeće nedelje i da će se čekati odluka organa SNS, ali je ponovo predsednik Nikolić nagovestio da je rešeno ko će biti kandidat. "Mislim da smo skoro sve dogovorili. Možda će to večeras čuti od Aleksandra. Danas ne, a nisam hteo da vas izbegnem", rekao je Nikolić danas.

Ubrzo nakon njegove izjave, objavljeno je da će Predsedništvo SNS sastančiti iza zatvorenih vrata. Tema nije objavljena, ali se pretpostavlja da je u pitanju ime kandidata.

Nije poznato ni da li će biti izjava nakon sednice ili će više detalja biti poznato tokom večeri ,kada lider stranke Vučić gostuje na javnom servisu.

Mediji iz dana u dan spekulišu o tome da li će lider SNS biti taj zajednički kandidat i da li će to objaviti večeras. Materijal medijima redovno daju i funkcioneri iz vladajuće koalicije, koji su sve glasniji u apelima da baš Vučić bude kandidat, "kako bi se obezbedila pobeda u prvom krugu".

Tako se današnja "Politika" osvrće na izjave Ivice Dačića, koji je u ponedeljak ponovio svoj stav da se "uopšte ne radi o Nikoliću", već da se radi o političkoj stabilnosti i šansama u prvom krugu.

Dačić smatra da Vučić uz podršku SPS pobeđuje u prvom krugu i da je to jedina opcija u kojoj bi SPS pristao da podrži drugog kandidata i "liši se dela svog identiteta".

"Reč je o tome da će rezultati predsedničkih izbora imati odraz na situaciju u Srbiji, političku stabilnost i na vladajuću koaliciju. Ako neko želi da imamo zajedničkog kandidata, onda to treba da bude kandidat koji ima najviše šanse da pobedi", rekao je Dačić i dodao da "istraživanja javnog mnjenja koja imaju" pokazuju da je to Vučić.

"Politika" ocenjuje da su poruke lidera SPS, ali i potpredsednika stranke Branka Ružića "ultimativnog karaktera".

List ne spekuliše o tome kada će ime kandidata biti objavljeno niti šta će se desiti sa vladom ako Vučić bude kandidat, ali izvor "Blica" tvrdi da je u tom slučaju "gotova stvar" izglasavanje Ivice Dačića na premijersko mesto.

Kako navodi izvor lista, Dačić je lojalan Vučiću i "najbezbolnije rešenje unutar SNS". Ipak, navodi i da Vučić najviše veruje ministru policije Nebojši Stefanoviću.

Takođe, "Blic" piše da bi Vučić sa pozicije predsednika "lakše kritikovao koalicionog partnera na mestu premijera nego nekog iz svoje stranke".

Ipak, prema saznanjima lista, Nikolić ne odustaje od kandidature i čak je navodno spreman da na izbore izađe i bez podrške SNS. Prema poslednjim informacijama "Blica", takođe nezvaničnim, Vučić nije pružio podršku Nikoliću zbog rezultata istraživanja i rizika "da Srbija izgubi sve".

List "Danas" je i pre najave zasedanja Predsedništva SNS naveo da je apsolutna većina u vrhu SNS za to da se kandiduje Aleksandar Vučić. Ipak, umesto gostovanja na RTS ili Sretenja, ovaj list kao datum za konačnu odluku navodi 20. februar.

Ukoliko su saznanja lista tačna, onda će tokom večeri najverovatnije biti izrečeno da će "odluku doneti stranački organi", a "Danas" piše da će odluci prethoditi novi sastanci sa Nikolićem, kao i zasedanje Predsedništva naprednjaka, ali i Glavnog odbora.

Podseća se i da su, osim (inače često suprotstavljenih) stranačkih funkcionera Vladimira Đukanovića i Zorane Mihajlović, poruku da bi Vučić trebalo da bude kandidat poslali i koalicioni partneri Bogoljub Karić i Rasim Ljajić, koji je izgleda potpuno odustao od svoje kandidature.

Istovremeno, "Novosti" pišu da je lider SNS "sve bliži odluci da on bude kandidat". Kako navodi ovaj list, za kampanju će biti zaduženi bivši ministri i Vučićevi ljudi od poverenja Bratislav Gašić i Nikola Selaković.

Iako se proteklih dana sve manje govori o raspisivanju i vanrednih parlamentarnih izbora, "Novosti" ističu da njih i dalje zagovaraju pojedini funkcioneri SNS.

"Danas" čak spominje i nove izbore u Beogradu, ukoliko gradonačelnik Siniša Mali podnese ostavku.

Mali će verovatno biti još jedna od ključnih tema za Aleksandra Vučića, koji je na konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom Sebastijanom Kurcom najavio da će na RTS-u dati i odgovore na sva pitanja o Malom i optužbama njegove bivše supruge koje je objavio Krik.

Kako ona tvrdi, Mali je njoj rekao da je organizovao noćno rušenje u Savamali, a govorila je i o njegovom uticaju na sudstvo nakon njihovog razvoda, kao i o navodnim finansijskim malverzacijama.

Na pitanje novinara Mreže KRIK Vučić je u ponedeljak rekao da će na to i na mnoga druga pitanja odgovoriti i da će "mnoge iznenaditi njegov odgovor".

"Iznenadiće vas moj odgovor, jer ću imati šta da kažem i o vama. Kao i o njemu", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: