Manji rizik od pucanja najveće brane u SAD / VIDEO

Nivo vode na brani Orovil, na severu Kalifornije, opao je, čime je smanjen rizik od daljeg popuštanja i izlivanja vode, nakon što je evakuisano 200.000 ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2017.

17:52

Manji rizik od pucanja najveće brane u SAD / VIDEO

Službenici kalifornijskog zavoda za vodne resurse počeli su da pregledaju pukotine na prelivniku brane na jezeru Orovil, najviše brane u SAD, oko 240 kilometara severno od San Franciska.

Vlasti su u nedelju naredile evakuaciju ljudi koji žive u podnožju jezera, jer bi u slučaju pucanja brane moglo da dođe do izlivanja 9.144 metra visokog vodenog talasa na naseljena područja.

Evakuacija je usledila posle otkrića velike rupe na prelivniku brane Orovil visoke 235 metara i procene da bi brana mogla da popusti za jedan sat.

Oko 250 kalifornijskih policajaca raspoređeno je u blizini brane i duž puta kojim se sprovodi evakuacija kako bi upravljali izmeštanjem stanovništva i sprečili pljačke u napuštenim područjima.

Jezero Orovil se koristi i kao rezervoar, a nivo vode je znatno porastao poslednjih nedelja, posle niza oluja koje su pogodile Kaliforniju, pogotovo njen severni deo, u kojem se jezero nalazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: