Haradinaj: Vodio sam odbrambeni rat, Dačić je zločinac

Bivši lider OVK Ramuš Haradinaj, koga Srbija sumnjiči za ratne zločine na KiM, tvrdi da je on borac za slobodu a ne ratni zločinac, piše prištinska Kosova sot.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2017.

14:12

Haradinaj: Vodio sam odbrambeni rat, Dačić je zločinac
Foto: GettyImages

Haradinaj, takođe, uzvraća da je Dačić počinio zločine na Kosovu, a sakrio dokaze.

"Iako sam vodio odbrambeni rat i u skladu sa međunarodnim ratnim konvencijama, odgovorio sam pred međunarodnom pravdom i nisam se krio poput stotina srpskih zvaničnika, među kojima je i Dačić, koji je sakrio dokaze zločina počinjenih na Kosovu", naveo je Haradinaj na svom nalogu na Fejsbuku.

Dačić je, reagujući na nedavnu izjavu Haradinaja da bi Priština trebalo da raspiše poternicu za njim, kao i za premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je suvišno komentarisati besmislene izjave Haradinaja ,koji je osumnjičen za najteže ratne zločine.

On je dodao da Beograd očekuje da Haradinaj bude izručen Srbiji po poternici naših pravosudnih organa.

Dačić je, takođe, istakao da se Haradinaju ne sudi kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo.

"Može on (Haradinaj) i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac", rekao je Dačić.

Haradinaj je nedavno rekao da bi Priština trebalo da uvede recipročne mere Beogradu kada su u pitanju poternice.

"Oni imaju poternice, pa bi trebalo i mi. Vučić ispunjava kriterijume da se za njim izda poternica. Dačić, takođe", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Poternica je izdata, kako je Beograd saopštio, jer je reč o sumnji na dela koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru najavio je da će 2. marta saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: