Bela kuća: Sud uzurpirao vlast; Tramp: Ispunjavam obećanje

Savetnik Bele kuće Stiven Miler oštro je kritikovao federalni Apelacioni sud koji je blokirao izvršnu uredbu predsednika Donalda Trampa o imigraciji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.02.2017.

17:20

Bela kuća: Sud uzurpirao vlast; Tramp: Ispunjavam obećanje
Foto: Gettyimages

On je odluku suda nazvao "uzurpiranjem vlasti".

"Ovlašćenja predsednika su ovde izvan svake sumnje", rekao je Miler gostujući na televiziji "Foks njuz", istakavši da "u SAD sudstvo nema prevlast", prenosi Rojters.

Kritikujući Apelacioni sud za Deveti okrug zbog toga što je blokirao Trampovu uredbu, zvaničnik Bele kuće je rekao da taj sud ima dugogodišnju istoriju poništenih odluka.

Tramp razmatra mogućnost da izda novu izvršnu uredbu o zabrani građanima iz pojedinih zemalja da uđu u SAD, nakon što je federalni Apelacioni sud doneo odluku o daljoj suspenziji njegove zabrane za ulazak državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja.

Tramp je najavio mogućnost da izda "novu uredbu" već u ponedeljak ili utorak, ne precizirajući o kakvoj vrsti zabrane putovanja bi moglo da bude reči.

Šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus rekao je novinarima u petak da ostaje mogućnost da slučaj bude iznet i pred Vrhovni sud.

Tramp je krajem januara uredbom, koju je nazvao nacionalnom bezbednosnom merom za sprečavanje napada islamskih ekstremista, pokušao da zabrani ulazak državljana Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Jemena i Sirije na 90 dana, a ulazak izbeglica iz Sirije na neodređeni vremenski period.

Predsednik Donald Tramp izjavio je da su hapšenja stotina migranata bez dokumenata širom SAD prošle nedelje izvedena u skladu sa obećanjem koje je dao tokom predizborne kampanje da će iz zemlje ukloniti "ilegalne kriminalce".

"Merama protiv ilegalnih kriminalaca samo ispunjavam obećanje koje sam dao tokom kampanje. Članove gangova, narkodilere i ostale sklanjamo odavde!", poručio je Tramp na Tviteru, prenosi AFP.

Federalna imigraciona i carinska policija uhapsila je tokom, kako je navela, "rutinskih operacija", pojedince bez dokumenata koji žive u Atlanti, Ostinu, Čikagu, Los Anđelesu, Njujorku i drugim gradovima.

Racije su usledile nakon što je Tramp 25. januara doneo izvršnu uredbu o deportovanju pojedinaca bez dokumenata koji su osuđeni ili "optuženi za kriminalni prestup".

Tokom predizborne predsedničke kampanje, Tramp je obećao da će deportovati čak tri miliona imigranata s kriminalnom prošlošću i izgraditi zid duž granice s Meksikom, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: