Mediji: Optužnica protiv 57 Srba

Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je prištinskim medijima na albanskom da postoje nalozi za hapšenje 57 osoba.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.02.2017.

23:05

Mediji: Optužnica protiv 57 Srba

Sumnja se da je reč o Srbima osumnjičenim za navodne ratne zločine na KiM, pišu "Večernje novosti". Kako saznaje B92, uprkos navodima medija, optužnice nemaju veze sa tužilaštvom Euleksa, već su to predmeti kojima se bavi kosovsko sudstvo.

Prištinski mediji su, kako navodi list, preneli da su nalozi za hapšenje izdati pre mesec dana, odnosno odmah posle hapšenja Ramuša Haradinaja po poternici Srbije u Francuskoj.

Ove osobe su osumnjičene za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene tokom 1998. i 1999. godine a međunarodni zahtevi za njihovo hapšnje izdati su posle odluke sudija Euleksa.

“Večenje Novosti“ u novom izdanju pišu da su optužnice podignute na osnovu tajnih spiskova.

"Pretpretresne sudije u okviru sudova izdale su 57 lokalnih i međunarodnih naloga. Oni su izdati na zahtev Eulekosvih tužilaca," potvrdila je Ljiridona Kuzmaći, portparolka Specijalnog suda Kosova, ne precizirajući koje su nacionalnosti optuženi, navodi list.

Informaciju da se na spisku tražnih nalaze isključivo Srbi danas nije mogao da potvrdi niko od srpskih advokata sa KiM ali kažu da postoji opravdana bojazan da je to tačno, pišu Novosti, navodeći izjavu Ljubomira Pantovića, advokata iz Kosovske Mitrovice, koji podseća da je još pre godinu dana, kada je Osnovni sud u Peći raspisao poternice za 12 Srba iz Kline za navodni ratni, “upozorio na mogućnost da Srbi budu hapšeni po optužnicama koje stoje u nekim fiokama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: