Dodik: Ivanić da sazove sednicu i odbaci tužbu protiv SRB

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da bi predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić trebalo da sazove sednicu Predsedništva.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.02.2017.

22:39

Default images
Foto: Tanjug

Na toj sednici bi i zvanično bila odbačena revizija tužbe BiH protiv Srbije.

Dodik je u intervjuu za "Sputnjik" izrazio uverenje da bi protiv revizije glasali Ivanić i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

Predsednik Srpske smatra da bi time jednom za svagda bila stavljena tačka na to pitanje i da više ne bi bilo sporenja i galame o tome.

"Ovako, kad je sve u fazi iščekivanja, razni špekulanti mogu da govore svašta", ističe Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će Bakir Izetbegović istrajati u svom naumu da traži reviziju tužbe, iako je Ivaniću iz Međunarodnog suda pravde jasno rečeno da je to novi slučaj koji podrazumeva novu autorizaciju, Dodik kaže da Izetbegović nije BiH i da bez stava svih u BiH nema tužbe, a da su i Čović i Ivanić protiv.

"Nema revizije ako to nije stav nekog organa BiH, kao što je Predsedništvo. Gde je zabuna? Zabuna je u činjenici da ni ranije, kad je sama tužba otišla u Međunarodni sud, nije bilo saglasnosti Predsedništva, nego je to bila tužba koja je 1993. podneta od strane Alije Izetbegovića, a međunarodne institucije su tu tužbu smatrale validnom", rekao je Dodik.

On je naveo da "i u tom pogledu u javnosti postoji neka vrsta očekivanja da bi moglo nešto da se desi".

"Bakir Izetbegović nije adresa koja može o tome da odluči nego je to Predsedništvo. Bilo bi dobro da Mladen Ivanić zatraži sednicu Predsedništva, da iznese tu tačku dnevnog reda, da se ona odbaci kao zvanični stav BiH i da time prestanu prepucavanja. Sama činjenica da bi to bila odluka Predsedništva stavila bi ad akta mogućnost da bilo koji organ međunarodnog suda pravde uopšte uzme u razmatranje tu eventualnu karikaturu od prijave Bakira Izetbegovića", kazao je predsednik Srpske.

Upitan da li je već razgovarao s Ivanićem o toj temi, Dodik je odgovorio da su "ranije razgovarali".

"Ova tema se provlačila svih ovih godina, imali smo i ranije pokušaja da se o tome razgovara i te pokušaje su listom odbili svi iz Republike Srpske, bili oni vlast ili opozicija. Gospodin Radmanović, Špirić imali su jasan stav o tome. Radujem me da i sam Ivanić ima stav koji ima i to sigurno pomaže, ali realno i ne može da ima drukčiji stav. Ivanić je izabrao dobro što se pozicionirao na taj način", naveo je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: