Tramp sprema novu uredbu o zabrani ulaska u SAD

Američki predsednik Donald Tramp razmatra da izda novu izvršnu uredbu o zabrani građanima iz pojedinih zemalja da uđu u SAD.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.02.2017.

08:35

Tramp sprema novu uredbu o zabrani ulaska u SAD
Foto: GettyImages

Ova informacija dolazi nakon što je federalni apelacioni sud doneo odluku o daljoj suspenziji njegove zabrane za ulazak državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja.

Tramp je najavio mogućnost da izda "novu uredbu" već u ponedeljak ili utorak, ne precizirajući o kakvoj vrsti zabrane putovanja bi moglo da bude reči, preneo je Rojters.

Šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus izjavio je novinarima da ostaje mogućnost da slučaj bude iznet i pred Vrhovni sud.

Tramp je uredbom, koju je nazvao nacionalnom bezbednosnom merom za sprečavanje napada islamskih ekstremista, pokušao da zabrani ulazak državljana Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Jemena i Sirije na 90 dana, a ulazak izbeglica iz Sirije na neodređeni vremenski period.

Apelacioni sud u San Francisku odbio je u petak da vrati na snagu Trampov dekret o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Veće od tri sudije jednoglasno je odbilo da suspenduje presudu suda niže instance kojom je prošle nedelje zabrana privremeno stavljena van snage po tužbi saveznih država Vašingtona i Minesote.

U tužbama se navodi da Trampova zabrana putovanja škodi pojedincima, privredi i univerzitetima, te da je neustavna jer sprečava ulazak u zemlju na osnovu religije, pa je sudija Džejms Robart iz Sijetla suspendovao uredbu, što je dovelo do žalbe ministarstva pravde apelacionom sudu.

Ministarstvo pravde i Trampova administracija tvrde da predsednik ima ustavno pravo da ograniči ulazak u SAD i da sudovi ne mogu da preispituju njegovo uverenje da je takav korak neophodan kako bi se sprečio terorizam.

Uredba o zabrani ulaska za državljane sedam islamskih zemalja, koju je Tramp doneo sa ciljem da smanji opasnost od terorizma, važi 90 dana te se može desiti i da istekne dok nađe svoj put do Vrhovnog suda.

Pročitajte još:

Tramp – predsednik koji ispunjava obećanja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: