Apelacioni odbio uredbu; Tramp: Vidimo se na sudu

Savezni apelacioni sud odbio je da vrati na snagu izvršnu uredbu predsednika SAD Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD putnicima iz sedam zemalja.

Izvor: B92, Beta

Petak, 10.02.2017.

07:00

Apelacioni odbio uredbu; Tramp: Vidimo se na sudu
Foto: GettyImages

Na ovu odluku odmah je reagovao i predsednik Tramp, koji je na Tviteru napisao "Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je u pitanju".

Veće od troje sudija iz Devetog oblasnog američkog apelacionog suda odbilo je da blokira raniju odluku nižeg suda koja je suspendovala izvršnu uredbu.

Kako se navodi, moguće je podneti žalbu Vrhovnom sudu, prenosi AP.

Odlukom nižeg suda u Sijetlu privremeno je zabranjena izvršna uredba, a advokati američkog Ministarstva pravde uložili su žalbu Devetom oblasnom apelacionom sudu na tu odluku.

Države su navele da Trampova zabrana putovanja škodi pojedincima, privredi i univerzitetima, te da je neustavna jer sprečava ulazak u zemlju na osnovu religije, pa je sudija Džejms Robar iz Sijetla suspendovao uredbu, što je dovelo do žalbe ministarstva pravde apelacionom sudu.

Vrhovni sud trenutno ima jedno upražnjeno mesto sudije, a kako se navodi nema šanse da kandidat Donalda Trampa za to mesto Nil Gorsač bude imenovan na vreme da učestvuje u razmatranju zabrane. Tramp je 28. januara doneo uredbu koja suspenduje ulazak migranata iz sedam zemalja (Sirija, Irak, Iran, Somalija, Sudan, Libija, Jemen) ulazak u SAD na 120 dana dok se ne pojača nadzor.

Uredba o imigrantima dovela je do protesta širom zemlje i sveta, dok su vodeće svetske kompanije poput Gugla, Epla, Majkrosofta i Fejsbuka govorile protiv zabrane.

U međuvremenu, Tramp je demantovao da je uredba protiv muslimana, tvrdeći da je ona samo mera bezbednosti.

“Da budemo jasni, ovo nije zabrana za muslimane, kao što mediji krivo predatavljaju. Ovo nije o religiji – ovo je o terorizmu i čuvanju bezbednosti naše zemlje“, rekao je Tramp nakon potpisivanja uredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: