Ljubiša Beara, šesti Srbin koji je preminuo u Hagu

Nekadašnji načelnik bezbednosti Glavnog štaba VRS Ljubiša Beara (78) šesti je Srbin koji je preminuo u Hagu ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.02.2017.

14:33

Ljubiša Beara, šesti Srbin koji je preminuo u Hagu
Foto: Thinkstock

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 11. marta 2006. godine, zvanično od srčanog udara, a presudu nije dočekao.

Doktor Milan Kovačević, koji je bio optužen za genocid nad muslimanima u Prijedoru, umro je 1998. godine od pucanja stomačne aorte. Takođe nije dočekao presudu.

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 5. marta 2006. godine. Prethodno je u januaru 2004. godine sklopio sporazum o priznanju krivice za zločine nad nesrpskim stanovništvo, SAO Krajine na 13 godina zatvora.

Obešen u haškoj ćeliji 29. juna 1998. godine nađen je i bivši predsednik opštine Vukovar Slavko Dokmanović, koji je bio optužen za zločine nad civilima u Ovčari.

On takođe nije dočekao presudu.

Bivši komandant vojske Republike Srpske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, gde je služio kaznu za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Presudom Haškog tribunala bio je osuđen na 20 godina zatvora, a zvanično je umro od karcinoma.

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara 2016. godine u pritvoru Haškog tribunala, koji ga je krajem 2012. osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici u leto 1995.

Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi pre donošenja presude je i nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić.

Hadžić je preminuo 12. jula prošle godine u Kliničkom centru Vojvodine u 58. godini života od teške bolesti.

Nakon puštanja na privremenu slobodu, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od karcinoma preminuli su optuženici 1996. general Đorđe Đukić, a 2002. načelnik Generalštaba VRS Momir Tarlać.

Ljubiša Beara je, kako su preneli bosanski mediji, preminuo u četvrtak u zatvoru u Berlinu, gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za genocid u Srebrenici.

Njemu je 2015. godine potvrđena kazna doživotnog zatvora za genocid nad oko 8.000 muslimana u Srebrenici jula 1995. nakon što je Vojska RS ušla u ovu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: