BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom, čin drugi

Kada će Bosna i Hercegovina i zvanično podneti zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije pred međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog genocida u BiH pitanje je dana.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2017.

16:09

BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom, čin drugi
Foto: Thinkstock

I dok zvanično Sarajevo poručuje da niko od političara nema pravo da to zaustavi, iz Beograda stiže odgovor da bi to svakako značilo pogoršanje odnosa između dve države.

Bošnjački član predsedništva Bakir Izetbegović svestan je, kaže, toga da će ovakav scenario proizvesti možda i najtežu postdejtonsku krizu između dva naroda, ali tvrdi da nema pravo da to zaustavi.

Srbija je, od prethodne tužbe, kako navodi potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, sarađivala s Hagom od izručenja optuženih do dostavljanja dokumentacije i pristupa arhivima.

"Ne mogu unapred da govorim o tome šta će biti, ali u svakom slučaju ukoliko se to dogodi plašim se da će naši poilitički odnosi na izvestan period biti zamrznuti", kaže potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Ionako krhki odnosi između dve zemlje biće dodatno uzdrmani ako iz Sarajeva u Hag bude poslat zahtev za reviziju postupka protiv Srbije.

"Odnosi dve zemlje su na najnižem nivou od Dejtonskog sporazuma tu nema dileme. Sve ono što je građeno i urađeno do 2012. godine je kako da kažem poništeno. i sada treba krenuti od nule. Narod to ne traži, narod traži saradnju, narod traži brisanje granica i to se u nekim oblastima postiglo, neka slede taj primer političari i biće sve kako valja", smatra Ninoslav Stojadinović, bivši ambasador Srbije u BIH.

Da bi se obnovio postupak po tužbi Bosne i Hercegovine, potrebno je da postoje nove činjenice koje bi ukazivale na to da je Srbija imala genocidnu nameru. Ti novi dokazi, kako navode u Sarajevu, pojavili su se na suđenju Momčilu Perišiću, u transkriptima Vrhovnog saveta odbrane, ali i u postupcima protiv nekadašnjih vojnih i političkih lidera Republike Srpske. Novinarka Ljubica Gojgić, dugogodišnji izveštač iz Haga, u ovom slučaju vidi više politike nego prava. Ne vidi, kaže, ni nove činjenice u ovom slučaju.

"Ne vidim gde bi ona mogla biti nađena, budući da su sve presude koje su donošene u Haškom tribunalu posle 2007. godine, a Haški tribunal je neka vrsta baze i za MSP, jer nijedna nije u kvalifikaciji genocida otišla dalje od onoga što je već bilo poznato, niti je u dovođenju Srbije u vezu sa događajima u Bosni otišla značajno i tako dramatično da bi to sada moglo da posluži kao nova činjenica za reviziju", navodi novinarka Ljubica Gojgić.

Predsedavajući Predsedništva BIH Mladen Ivanić danas je bez komentara na moguću reviziju tužbe. Opozicija u Republici Srpskoj poručuje da bi ovakva odluka proizvela neku vrstu hladnog rata u institucijama u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: