Janković: Ostavku sam podneo jer su izbori pred vratima

Donedavni zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je ostavku podneo jer su izbori "pred vratima".

Izvor: Beta

Utorak, 07.02.2017.

21:26

Janković: Ostavku sam podneo jer su izbori pred vratima
Foto: Tanjug, arhiva

"Ostavku sam podneo jer su nam izbori pred vratima i krajnje je vreme da počnem da se pripremam" kao predsednički kandidat, rekao je Janković za televiziju N1.

On je rekao da ne vidi zbog čega Skupština Srbije ne bi konstatovala njegovu ostavku, koju je zvanično podneo danas, ali i da ukoliko se to i ne dogodi, to ne može da utiče na njegovu kandidaturu za predsednika Srbije, jer zakoni u Srbiji ne zabranjuju da se ombudsman kandiduje za predsednika.

Govoreći o svojoj kandidaturi za predsednika, Janković je rekao da je to pitanje elementarnih vrednosti i pristojnosti, a ne pitanje podele na levice ili desnicu.

"Ovo je pitanje da li ćemo uopšte da postojimo, da li smo jednaki pred zakonom, da li smo svoji na svome ili imamo oktroisana prava. Građanima su političke stranke postale mrske, a posledica ne može da bude dobra. Moramo da se vratimo tri koraka nazad", rekao je Janković i dodao: "Ovo je moja zemlja, drugu nemam".

Upitan kakvu kampanju očekuje, Janković je rekao da da bi bio "naivan" kada bi očekivao da kampanja bude fer i da ne veruje da će većina tradicionalnih medija, a posebno televizije s nacionalnom frekvencijom, poštovati principi jednake zastupljenosti predsedničkih kandidata.

On je rekao da u vladajućoj koaliciji "ni sami ne znaju" ko će biti predsednički kandidat, a da je premijer Aleksandar Vučić "personifikacija sistema koji zavisi od jednog čoveka".

Janković je rekao da očekuje podršku građana, da je potrebna podrška stranaka, da ljudi mogu da učestvuje novcem, radom ili kreativnošću, i da je dobrodošao svako ko prihvata da učestvuje u podršci "bez uslova".

On je ocenio da aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije reagovao "ni na jednu stvar koja urušava državu" i kao primer naveo "postrojavanje načelnika Generalštaba Vojske Srbije na sednici vlade".

Janković je dodao da nikada kao ombudsman nije dao nijednu političku izjavu, niti je favorizovao neku stranku.

On je dodao da je Skupština Srbije mogla da ga smeni na institucionalan način, ako je imala zamerku na njegov rad.

Na konstataciju da bi tome mogle da se protive međunarodne institucije, Janković je rekao da ne vidi zašto bi "suverena vlast u Srbiji bilo koga slušala osim sebe, ako neko krši zakone i Ustav".

On je dodao da vlast izbegava nezavisne institucije i da Srbija nema pravnu državu, već institucije čekaju političku volju da bi uradile neki posao.

"Ova vlast zatvara institucije, a okreće se tabloidima", rekao je Janković i dodao da su medijske slobode konstantno urušavane poslednjih nekoliko godina.

Janković je rekao da je pre četiri godine bio rekordan broj reagovanja po preporuci ombudsmana i da je iznosio više od 90 odsto, dok je pre dve godine taj procenat počeo da opada, kada je službeno pokrenuo postupak kontrole postupanja državnih organa kada su tokom Parade ponosa 2014. godine napadnuti braća premijera i gradonačelnika Beograda, Andrej Vučić i Predrag Mali, što je "označijo rat" objavljen zaštitniku građana.

On je ocenio da svi pritisci koji su u tabloidima vršeni na njega i sve što je doživljavao lično oslikava ono što se dešava građanima svakodnevno.

"Nas svakodnevno bombarduju lažima i uteruju nam strah u kosti, kao da je ovo nečija tuđa država, a ne građana Srbije i tome mora da se stane na put", rekao je Janković.

On je ocenio da se u slučaju rušenja Savamale u izbornoj noći "sve složilo", od toga da policija ne reaguje, da premijer izjavljuje da zna ko je to uradio i da su to "kompletni idioti", da oko devet meseci tužilaštvo ne pokreće postupak i da se spinuje priča da su srušene "tri barake", dok je stušeno 12 objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: