Poljaci: Valensa tajni agent i cinkaroš? I dalje je heroj

Većina Poljaka i dalje smatra da je Leh Valensa narodni heroj iako je veštačenje potvrdilo da je bivši predsednik kao mlad sarađivao s tajnom policijom režima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.02.2017.

14:07

Poljaci: Valensa tajni agent i cinkaroš? I dalje je heroj
Foto: GettyImages

U novoj anketi agencije IRBIS za poljski list Žečpospolita, 68 odsto anketiranih odgovorilo je da je Valensa narodni heroj, bez obzira na saradnju i 17 potpisanih priznanica o primanju novca za saradnju s policijom, dok 26 odsto odsto smatra suprotno.

Dosije donedavno misterioznog tajnog agenta Boleka o kojem se decenijama šuškalo da bi to mogao biti Valensa, otkriven je 16. februara prilikom pretresa kuće pokojnog komunističkog ministra unutrašnjih poslova i šefa policije generala Česlava Kišcaka.

Taj dosije je zajedno s drugim dokumentima na prodaju Institutu ponudila generalova udovica, a tužilaštvo ga je zaplenilo.

Krajem januara ove godine, nakon veštačenja grafologa i analize istoričara na 235 strana, predsednik Instituta Jaroslav Šarek saopštio je da nema sumnje da je pristanak na saradnju i 17 priznanica za novac potpisao Valensa, iako on to poriče i tvrdi da je reč o falsifikatu.

Šarek je kazao da se otvara novo pitanje da li su tim kratkim periodom saradnje s tajnom policijom komunisti mogli da 1980-tih godina ucenjuju Valensu kao lidera nezavisnih sindikata Solidarnost, a potom i kao šefa države, početkom 1990-tih godina.

Čak 84 odsto anketiranih Poljaka do 35 godina starosti smatra da saznanja o toj kratkoj saradnji mladog radnika od 1971. do 1974. koju su sami oficiri državne bezbednosti označili za aljkavu, i na kraju odustali od agenta Boleka, ne utiču na Valensine ukupne zasluge za nenasilno rušenje komunista za koje je dobio i Nobelovu nagradu za mir.

"I pokojni predsednik Leh Kačinjski je kazao da nikako ne mogu da se ospore Valensi zasluge iz osamdesetih godina. Žao mi je što Valensa nije Poljacima jasno kazao: 'Nažalost, tako je bilo, kao mladi radnik sam potpisao i sarađivao. Cinkario sam, ali su mi namere bile dobre. Otresao sam se toga u jednom trenutku. Svi znate šta sam radio osamdesetih godina. Svi znate da sam bio u zatvoru, da sam bio progonjen a imao sam porodicu'", kazao je predsednik Poljske Andžej Duda.

Za razliku od lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda, Jaroslava Kačinjskog koji veruje u teoriju zavere - da je Valensa zbog te kratke epizode potom bio marioneta komunista, predsednik Duda uveren je da je ta jedna tamna mrlja na legendarnoj biografiji mogla da se poništi samo da je Valensa Poljacima otvoreno priznao šta je uradio.

Sam Leh Valensa i nakon veštačenja grafologa tvrdi da je reč o falsifikatu nekadašnje komunističke totalitarne bezbednost, i odbija da mu sude "patuljci", kao Jaroslav Kačinjski koga se državna bezbednost u vreme vanrednog stanja 1981. godine - kako Valensa redovno naglašava - nije udostojila ni da sasluša, a kamo li da uhapsi, iako su u internaciji uz Valensu završile hiljade protivnika totalitarnog režima, pa i brat blizanac Jaroslava Kačinjskog, Leh Kačinjski.

Valensa je najavio da će od međunarodnog tima veštaka naručiti nezavisnu grafološku analizu, da bi dokazao da je njegov potpis falsifikovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: