Hteo oružje za OVK i podelu KiM, a sad bi "razmenu zemlje"

Republikanski kogresmen Dejna Rorbaher je uzdrmao političku javnost u Srbiji, posle objavljivanja vesti da je pisao predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2017.

18:55

Hteo oružje za OVK i podelu KiM, a sad bi
Getty Images

Pisanje dnevnog lista Blic o tome je potom demantovano u Večernjim novostima, ali se zbog navodnog saveta kongresmena upućenom Nikoliću da bi razmena teritorija juga Srbije i severa Kosmeta bila najbolje rešenje oglasio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Nikolićevog kabineta je saopšteno da nije poznato da li takvo pismo postoji, dok je Vučić istakao da je Rorbaher blizak albanskom lobiju. U njegovoj biografiji se navodi da se zalagao za bombardovanje srpske vojske na srpskoj teritoriji tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a 1995. godine je posetio i Sarajevo.

Šef albanske lobi grupe Džozef Diogvardi je uputio pohvale Rorbaheru za podršku Oslobodilačkoj vojsci Kosova, navodeći da je on prvi kongresmen koji je zatražio od SAD da pošalju oružje albanskoj paravojnoj formaciji.

Kongresmen je o temi rešavanja problema južne srpske pokrajine pisao 2011. godine, pre početka briselskih pregovora između Beograda i Prištine.

On je tada, prativši logiku bivšeg koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erharda Buzeka, istakao da je podela Kosova najbolje rešenje.

Rorbaher je svoju ideju izneo u autorskom tekstu za “Vol strit džornal“, ponovivši tezu da bi to bilo najjednostavnije moguće rešenje, koje bi donelo dugoročnu stabilnost.

Radio Slobodna Evropa je javio da je još 2009. godine Rorbaher izašao sa idejom da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova po principu severno Kosovo za Preševsku dolinu na jugu Srbije stabilizovala prilike na Balkanu.

Taj scenario, kao jedini održiv, izneo je nedavno i bivši visoki zvaničnik CIA Stiven Majer, za beogradski “Nedeljnik“, napisavši da je Briselski dogovor pomogao da se reše “trivijalnosti“, dok srž problema nije ni dotaknuta.

Nešto ranije, “Preševa jone“ je objavila navodni intervju srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, u kom se on zalaže za međunarodnu konfederaciju i razmenu teritorije između Srbije i Kosova, što je Dačić demantovao i najavio tužbu.

Pored tih “zakulisnih“ radnji, čeka se šta će biti ishod dijaloga u Briselu, koji je podignut na najviši politički nivo jer u njemu sada učestvuju predsednici i premijeri dve strane, uz posredništvo šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: