Protest policajaca u NS: Kriminalci u rijalitijima? VIDEO

Više stotina policajaca protestovalo je ispred zgrade novosadskih sudova zahtevajući strože kazne za napade na policajce i brže rešavanje takvih slučajeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2017.

14:50

Protest policajaca u NS: Kriminalci u rijalitijima? VIDEO
Foto: B92

Protest su pokrenuli predstavnici Sindikata srpske policije, koje su danas primili i predstavnici Osnovnog suda i Tužilaštva u Novom Sadu, kako bi saslušali njihove zahteve, ali konkretnih razgovora nije bilo.

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović rekao je da je od sudova zatražio da prilikom procesuiranja krivičnog dela napad na policijskog službenika i ometanje policijskog službenika u vršenju dužnosti poštuju striktno zakon i ne dozvole da višestruki povratnici dobiju mogućnost da budu pušteni na slobodu.

On je apelovao na sudije da višestrukim prestupnicima i onima koji su napali policajaca ne daju uslovne kazne i ne prolongiraju rešavanje takvih slučajeva.

Sindikat je apelovao na medije u Srbiji da prestanu da veličaju kriminalce u tabloidima i rijaliti programima, te da spreče da "oni budu ti oko kojih će se Srbija vrteti", već da to budu "uspešni sportisti, hemičari, naučnici".

Policajci su poručili da cilj protesta nije uticaj na pravosuđe i tužilastvo, te da protest nije političke prirode i nema veze sa političkim strankama.

"Došli smo ovde i da javno pitamo sudije i tužioce da li ima pritisaka na njih. Razumemo da su i oni ljudi od krvi i mesa i sa se možda plaše za svoju bezbednost, ali onda možemo zajedno da tražimo od države da ih policija obezbeđuje", rekao je Ranitović.

On je dodao da ako policija može da obezbeđuje "razne starlete, estradne zvezde i zaštićene svedoke", onda može, zarad boljeg sutra za decu Srbije, da obezbeđuju i sudije i tužioce.
Foto: B92
Na protestu ispred suda okupljeni policajci nosili su transparent na kojem je pisalo "Ako je napad na policajca - napad na državu, koliko puta su ubili Srbiju?", a na zastavama su bili ispisani gradovi iz cele Srbije, među kojima i Beograd i Novi Sad, Ljubovija, Čačak, Aranđelovac, Apatin, Prijepolje, Pančevo i drugi.

Prema podacima sindikata, u poslednjih deset godina na službenoj dužnosti stradao je veliki broj policajaca.

Naveli su i primer situacije u Novom Pazaru, gde je tokom pljačke jedne zlatare, izgrednik ispalio 70 hitaca iz automatske puške i ranio dva policajca, a nije kažnjen za pokušaj ubistva policajca, već za razbojništvo.

Iz sindikata su na protestu poručili da "sudstvo u Srbiji nije nezavisno", te da je ovaj protest samo prvi korak, a da će policajci nastaviti da se bore za poboljšanje svog položaja, pa između ostalog i "za povećanje dnevnica za ovaj opasan posa, koje sada iznose svega 150 dinara".

Podsetili su i na slučaj nedavnog premlaćivanja pripadnika žandarmerije Borisa Jevrosimovića u Novom Sadu, kojeg su brutalno prebili osuđeni narko-diler i njegov prijatelj. U tom napadu stradala je i žena policajca, koja je takođe pretučena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: