Utvrđena lista kandidata za članove REM

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je listu od šest kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.02.2017.

15:12

Utvrđena lista kandidata za članove REM
Foto: Tanjug

Lista je utvrđena na predlog poslaničkih grupa SNS, DJB i DS. Svaka od tih poslaničkih grupa predložila je po dva kandidata.

SNS je predložila Miloša Rajkovića i Marinu Krstić Blažić, Divna Vuksanović i Srđan Škoro su kandidati koje je predložio DJB, a DS je predložio Maju Vukadinović i Aleksandra Crkvenjakova.

Odbor se nije izjašnjavao o kandidaturi Predraga Milovića za člana Saveta REM koga je predložio SRS jer je, kako je rečeno, dostavljena nepotpuna dokumentacija.

Predsednica parlamenta Maja Gojković, koja predsedava i Odboru za kulturu i informisanje, rekla je da će lista od šest kandidata biti sedam dana na skupštinskom sajtu, te da će se nakon toga utvrditi lista od dva kandidata, sa kojima će biti obavljen razgovor.

Od ta dva kandidata parlament treba da izabere jednog člana Saveta REM.

Rasprava na odboru o listi kandidata za člana REM na trenutke je bila burna.

Tako je Gojković na navode šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića, koji je prisustvovao delu sednice, a koji nije član tog skupštinskog tela, rekla da svojim izlaganjem vređa političke stranke koje su predložile kandidate za člana Saveta REM i sve poslaničke grupe.

Gojković je rekla da „nismo u kafani na Ibarskoj magistrali“ i da Obradović ne može da vređa poslaničke grupe.

Obradović kaže da je samo iznosio svoju političku ocenu o radu REM-a, navodeći da odbor treba da se bavi time da li će REM biti ključno telo koje će omogućiti normalan rad medija ili će biti sluga vlasti.

Marko Atlagić iz SNS poručio je Bošku Obradoviću da sednica odbora nije „tribina za iživljavanje pojedinih poslanika“.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe „Za spas Srbije - Nova Srbija“ ukazao je na, kako tvrdi, drastičnu asimetriju kada je reč o kvalitetu predloženih kandidata, navodeći da Miloš Rajković nema kvalifikacije za rad u tako važnom telu, dok je za predlog DJB rekao da je dosta kvalitetan.

Kako je naveo Marko Atlagić iz SNS, nije bitno u kojoj godini je neko završio fakultet, te da temu REM-a ne treba politizovati, a Gojković navodi da svako ima svoje razloge zašto završi studije u kasnijim godina, te da razlog za odlaganje studiranja za nekog može biti i siromaštvo.

Odbor je utvrdio i listu kandidata za članove REM koju je zajednički predložilo udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji, a kandidati su Božidar Nikolić, Željko Mijanović, Bratisalav Petković i Darko Bajić.

Njih je predložila lista organizacija koje su ovlašćeni predlagači i to Udruženje filmskih umetnika Srbije, Udruženje dramskih pisaca Srbije, Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije, Udruženje filmskih glumaca Srbije i Asocijalicija filmskih reditelja Srbije.

Takođe, odbor je utvrdio i kandidaturu Stefana Jovanovića, kao predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: