Nije kraj, nastavak protesta "demonstranti nisu srećni"

Demonstranti su na ulicama Bukurešta i drugih gradova nastavili proteste uprkos odluci premijera Sorina Grindeanua da povuče spornu uredbu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 04.02.2017.

23:07

Nije kraj, nastavak protesta
Foto: Tanjug

U rumunskoj prestonici okupilo se oko 170.000 ljudi. Oni su izvikivali parole "Ostavka, ostavka" i mahali rumunskim zastavama.

Ubrzo zatim, na jednoj od zgrada u blizini kancelarije premijera, laserski je projektovana mapa Rumunije na kojoj piše:"Probudili smo se!".

Protesti su organizovani i u oko 70 gradova širom Rumunije, a na njima se prema procenama policije okupilo oko 330.000 ljudi.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je ranije po objavljivanju odluke o povlačenju sporne uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, da ne želi podelu zemlje, kao i da odgovornost za konfuziju koje je ona izazvala u javnosti, snosi ministar pravosuđa.

AP ističe da je Grindeanu je rekao da će predlog "biti poslat parlamentu na debatu", što verovatno neće umiriti demonstrante koji traže da se uredba poništi.

"Posle svih ovih dana doneli smo nekoliko odluka. Najpre sutra ćemo na sednici vlade po hitnom postupku ukinuti ovu uredbu", rekao je on dodavši da će se pronaći pravni način da ona ne stupi na snagu.

Grindeanu je istakao da ne želi podele u Rumuniji.

"Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim", naglasio je on dok je na ulicama prestonice hiljade ljudi sa olakšanjem dočekalo ovu odluku.

Uredba je izazvala najveće proteste u Rumuniji od zbacivanja režima Nikolae Čaušeskua 1989.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: