Seul: Kim Džong Un smenio ministra, pogubio zvaničnike

Lider Severne Koreje Kim Džong Un smenio ministra za državnu bezbednost zbog zloupotrebe ovlašćenja i pogubio nekoliko zvaničnika agencije za državnu bezbednost

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2017.

08:42

Seul: Kim Džong Un smenio ministra, pogubio zvaničnike
Foto: Tanjug, arhiva

To je saopštilo južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Ministar za državnu bezbednost Kim Von-Hong smenjen je polovinom januara nakon što se njegova agencija našla pod istragom zbog zloupotrebe vlasti i korupcije, rekao je portparol Ministarstva u Seulu Džeong Džun-He, prenosi danas AFP.

"Kim Džon-Un smenio je Kim Von-Honga, jednog od svojih bliskih saradnika koji je podržavao njegovu vladavinu terora", rekao je Džeong, dodavši da je bivšem ministru snižen čin sa ranga generala sa četiri zvezdice na rang generala s jednom zvedicom.

Drugi zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je Severna Koreja, takođe, pogubila neodređeni broj zvaničnika agencije za državnu bezbednost.

Iznenadno otpuštanje ministra za državnu bezbednost moglo bi doprineti nestabilnosti u Severnoj Koreji pojačavši uznemirenost među elitom, dodao je on.

Kim Von-Hong, koji je bio na položaju ministra od 2012, preživeo je više čistki otkako je Kim Džong-Un došao na vlast 2011, a imao je ključnu uogu u hapšenju i pogubljenju ujaka Kim Džong-Una Džang Song-Taeka, nekada drugog najmoćnijeg čoveka u toj zemlji, koji je 2013. smaknut na osnovu optužbi za izdaju.

Severnokorejski zvanični mediji nisu potvrdili da je Kim Van-Hong smenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: