"Draga mladosti, zveckanje oružjem na Balkanu tiče se vas"

Roker, kolumnista i književnik iz Rijeke Zoran Žmirić napisao je status na Fejsbuku koji je izazvao veliku pažnju u regionu, prenose mediji.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2017.

17:27

Foto: Thinkstock

U statusu on se osvrnuo na trenutnu situaciju u regionu i porast tenzija. Kako kaže, njegovu generaciju više niko ne može napaliti na rat.

Osim toga, on apeluje na mlade da pogledaju oko sebe ko je od njihovih vršnjaka najglasniji kada se poziva novi sukob, kao i da su sukobi jedina stvar koja “lopovluk političara može pomesti pod tepih”.

Takođe, Žmirić navodi da sin hrvatskog tajkuna ne može biti brat sa sinom hrvatskog radnika, da bogataši s Balkana pripadaju istoj kasti i da mladi iz Hrvatske imaju više zajedničkog sa studentima iz Beograda i Sarajeva koji žive u garsonjeri nego sa vršnjakom iz njihovog grada koji vozi skup automobil.

"Draga hrvatska mladosti! Moju generaciju više niko ne može napaliti na rat. Ovo zveckanje oružjem na Balkanu tiče se vas i samo vas. Osvrnite se oko sebe i uporedite kvalitet svog života i onih koji su u vašoj zemlji na vlasti. Pogledajte ko je od vaših vršnjaka najglasniji kad se priziva novi sukob. Sve su to deca političara i onih kojima je politika omogućila lagodan život”, počinje Žmirić svoj status.

Kako navodi, mladi treba da shvate da se poštenim radom ne može steći toliki imetak.

“Shvatite da je novi rat jedino što njihov lopovluk može pomesti pod tepih. Budite pametni, ne pravite greške koje je moja generacija napravila. Ma koliko vam se priča o novom sukobu činila uverljivom, imajte na umu da ne postoji nešto kao što je smrt za viši cilj. Jedini cilj za koji bi sutra mogli izgubiti glavu jeste tuđi kapital”, ističe on.

“Nacionalno bratstvo je laž. Sin hrvatskog tajkuna ne može biti brat sa sinom hrvatskog radnika. On se razume samo sa sebi sličnima – sa sinom srpskog i bosanskog tajkuna. Dok oni međusobno šire posao na Balkanu vama prodaju priču kako ovi drugi žele sukob s vama. Bogataši s celog Balkana pripadaju istoj kasti. Jedino bratstvo na Balkanu je definisano stanjem na bankovnom računu. Više zajedničkog imate sa studentima iz Beograda i Sarajeva koji s roditeljima žive u garsonijeri nego sa svojim vršnjakom iz svog grada koji vozi auto koji košta pet godišnjih dohodaka. Mladi ste, nemate iskustvo, ali imate razum", zaključuje Žmirić.

U komentarima ljudi su veoma hvalili njegov status, a jedan od komentara glasi:

"Samo da prekvalifikujem prvu rečenicu, takođe potpisujem svaku reč - 'draga srpska mladosti'".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: