Oglasila se Bela kuća: Pozitivan razgovor Trampa i Putina

Bela kuća je saopštila da su Tramp i Putin telefonom razgovarali kako bi mogli zajedno da rade na borbi protiv Islamske države i postizanju mira u Siriji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.01.2017.

09:26

Oglasila se Bela kuća: Pozitivan razgovor Trampa i Putina
Foto: GettyImages

"Pozitivni poziv bio je značajan početak poboljšanja odnosa SAD i Rusije koje je potrebno popraviti", nevedeno je u kratkom saopštenju Bele kuće koje je objavljeno nekoliko sati nakon okončanja razgovora koji je trajao oko sat vremena, prenosi Rojters.

Agencija zapaža da je saopštenje Bele kuće stiglo dugo nakon što je Kremlj objavio svoje viđenje razgovora Putina i Trampa.

"I predsednik Tramp i predsednik Putin se nadaju da posle današnjeg poziva dve strane mogu brzo da krenu ka borbi protiv terorizma i drugim pitanjima koja brinu obe strane", zaključila je Bela kuća.

Kako je prethodno saopštio Kremlj, Putin i Tramp dogovorili su se da razvijaju odnose na "jednakim osnovama" i uspostave realnu koordinaciju u borbi protiv takozvane Islamske države u Siriji.

Dve strane izrazile su spremnost da aktivno zajedno rade na stabilizaciji i razvoju rusko-američke saradnje na konstruktivnoj osnovi, kao jednaki, i zarad zajedničke koristi, navodi se u saopštenju Putina, a prenosi AFP.

Rojters je prethodno objavio da je Kremlj saopštio i da su dvojica lidera razgovarala telefonom o situaciji u Siriji, Ukrajini, nuklearnom programu Irana i situaciji na Korejskom poluostrvu.

Predsednici Rusije i SAD su se dogovorili da rade na određivanju vremena i mesta njihovog sastanka, prenela je britanska agencija ističući da su se lideri Rusije i SAD dogovorili da budu u redovnom kontaktu.

Kremlj je naveo da nije bilo pominjanja ublažavanja sankcija SAD protiv Rusije.

Navodi se da je Putin čestitao Trampu na izboru za američkog predsednika, kao i da je tokom prvog razgovora vladala atmosfera obnove i poboljšanja američko-ruske saradnje.

Kremlj je naveo i da su se Putin i Tramp saglasili da je prioritet ujedinjenje napora u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Navedeno je i da su se Putin i Tramp izjasnili u korist koordinisanja ruskih i američkih akcija zarad pobede u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija u Siriji.

Kremlj je objavio da su Putin i Tramp naglasili važnost obnove trgovine i ekonomskih veza između dve zemlje, od kojih obe imaju koristi.

"Posle razgovora s nemackom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera - predsednikom Rusije Putinom", napisao je prethodno portparol Bele kuće Šon Spajser na svojoj stranici na Tviteru.

Tramp je u subotu razgovarao telefonom i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, francuskim predsednikom Fransoa Olandom, a treba da razgovara i sa australijskim premijerom Malkolmom Turnbulom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: