Francuska: Drugi krug za socijaliste, Amon ide do kraja?

U Francuskoj će danas biti održan drugi krug stranačkih izbora socijalista za predsedničkog kandidata, građani biraju između Manuela Valsa i Benoa Amona.

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2017.

08:14

Francuska: Drugi krug za socijaliste, Amon ide do kraja?
Foto: GettyImages

Više od 7.000 biračkih mesta otvoreno je jutros u 8.00, a zatvaraju se u 19.00.

U prvom krugu stranačkih izbora socijalista pre nedelju dana, bivši ministar prosvete Amon neočekivano je pobedio osvojivši 36,03 odsto glasova, a bivši premijer Vals 31,48 odsto.

Arno Montbur, koji je stigao treći sa 17,6 odsto glasova, odmah je po objavljivanju prvih rezultata izjavio je da će podržati Amona u drugom krugu.

Vals (54) nudi "realističan i pouzdani projekat budućnosti Francuske" bez "iluzija i razočaranja", dok Amon (49) nudi "drugačiju budućnost", odbacujući "stari poredak".

Odziv birača ostaje nepoznanica, jer je u prvom krugu izašlo 1,65 miliona glasača što je daleko manje od odziva na stranačkim izborima desnice 4. novembra kada je glasalo više od četiri miliona Francuza.

Zbog opšte nepopularnosti socijalista, analitičari ocenjuju da postoji mogućnost da se pobednik današnjih izbora, umesto da izađe sam na izbore, priključi kandidatu Emanuelu Makronu, bivšem ministru koji je osnovao centristički Pokret (En marche) ili kandidatu radikalne levice Žan-Liku Melanšonu, jer obojica ima veću podršku nego socijalisti.

Ankete za sada daju prednost kandidatu desnice Fransoa Fijonu i kandidatkinji ekstremne desnice Marin Le Pen, za koje se pretpostavlja da bi mogli da uđu u drugi krug predsedničkih izbora predvidjenih za proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: