Tramp ukinuo nacionalni program za sirijske izbeglice

Predsednik SAD Donald Tramp je izvršnom naredbom stavio van snage nacionalni program za sirijske izbeglice i suspendovao program izdavanja viza.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2017.

02:07

Tramp ukinuo nacionalni program za sirijske izbeglice
Getty Images

Sistem koji je bio na snazi u mandatu kabineta Baraka Obame Tramp je okarakterisao štetnim, a vizni aranžmani su ukinuti uz obrazloženje da je takva odluka neophodna dok se ne naprave “značajne promene” u američkom programu readmisije.

“Ovim proglašavam da bi ulazak više od 50.000 izbeglica u fiskalnoj godini 2017 bio štetan po interese Sjedinjenih Američkih Država, kao i da će svaki slučaj koji bude bio stavljen pod sumnju biti rešen prema dodatnim admisionim propisima koje budem odredio, u nacionalnom interesu”, navodi se u tekstu izvršne naredbe.

U njoj se takođe navodi da će zahtevi za vize biti pauzirani do 120 dana ili četiri meseca. U tekstu se ne pominje stvaranje sigurnih zona u Siriji.

Ipak, izbeglički status će biti garantovan sirijskim državljanima, ali će prioritet pri selekciji biti religija, uz signaliziranje da će izbeglice hrišćanske veroispovesti biti povlašćene.

“Da ste bili muslimani, mogli ste da dođete ovde, ali ako ste hrišćanin, to je bilo potpuno nemoguće, iz nefer razloga… Mnogo su glava više oni odsekli od hrišćana”, rekao je Tramp.

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan izdao je saopštenje podrške u kom je naveo da je prva obaveza vlasti da zaštiti otadžbinu.

Tramp je ranije potpisao predlog za dve izvršne akcije na ceremoniji polaganja zakletve sekretara odbrane Džejmsa Matisa.

Jednim aktom se naređuje “velika obnova oružanih snaga“, a drugi pokriva oblast ulazaka stranaca u SAD.

U dokumentu pod nazivom “Obnova oružanih snaga SAD“ Tramp poziva na kupovinu novih aviona, brodova i opreme za vojsku.

Drugi je nazvan “Zaštita nacije od ulazaka stranih terorista na SAD“ i u njemu piše da treba uvesti nove mere kako bi se radikalni islamistički teroristi zadržali dalje od američke teritorije.

Tramp je u petak u Beloj kući razgovarao sa britanskom premijerkom Terezom Mej, a u subotu će telefonom razgovarati sa Angelom Merkel, Vladimirom Putinom i Fransoom Olandom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: