"Da li će biti rata na Balkanu - odlučuju velike sile"

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je ponovo neizvesna poseta Tomislava Nikolića Sarajevu, koja je planirana za februar.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2017.

13:03

screenshot

On je naveo da je ta poseta neizvesna nakon nedavne najave reaktiviranja tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Čović, koji ne veruje da bi u BiH moglo biti rata, kaže da neki žele reprizu "događanja naroda".

Regionalno je, kaže, najvažnije imati mir kada je reč o Srbiji i Kosovu, a nedavne napetosti dogovodi u vezu sa izborima.

"Za sada ne vidim te ratne razmere, ali da se nešto slično može organizovati u to sam uveren", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, situacija u BiH i regionu je složena, puna nekih novina, a rekao bi, kaže, i osmišljena da bi se još više zakomplikovala.

"Pokušaćemo tu situaciju stabilizovati, a kroz to vreme rešavati ključne probleme", rekao je Čović.

"Pripremaju se kojekavke protestne igre ili kako neki vole reći 'događanja naroda', od skoro istih aktera koji su to činili pre tri godine", rekao je Čović u intervjuu za zagrebački "Večernji list", u izdanju za BiH.

Ipak, dodao je, o tome da li će rata na ovim prostorima biti odlučuju velike sile.

"Bio sam siguran da neće biti rata ni kada se prethodni dogodio. Danas sam puno sigurniji da ga neće biti, ali, ipak, treba reći da o tome ne odlučujemo mi, nego velike sile. A da li će dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi", rekao je Čović.

Govoreći o BiH, Čović kaže da je prvi problem koji treba rešavati Izborni zakon BiH, odnosno dogovor oko izmene načina izbora članova Predsedništva BiH, delegata u Dom naroda Federacije BiH, te izbora u Mostaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: