Problemi za NATO brigadu u Poljskoj - nemaju zimske gume

SAD su kao pojačanje Poljskoj za istočno krilo NATO poslali sredinom oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila.

Izvor: Beta

Petak, 27.01.2017.

09:12

Problemi za NATO brigadu u Poljskoj - nemaju zimske gume
Foto: Gettyimages

Međutim, zaboravili su da su im u ovo doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume.

Već prvi dani kada su američka vojna vozila izašla na poljske drumove pokazali su da sve do proleća to može da bude veliki problem, jer se pored manjih proklizavanja prevrnuo američki vojni kamion u Donjoj Šleziji i rasuo tenkovske granate po drumu.

Poljski list Gazetra viborča podseća tim povodom da ukupno između 6.500 i 7.000 američkih i vojnika NATO, uz oklopnu brigadu razmeštenu na zapadu zemlje još i multinacionalni borbeni bataljon NATO pod američkom komandom to jest 1.300 američkih, britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika na severo-istoku Poljske, znači i daleko veći promet vojnih vozila na poljskim putevima.

Dok su 2013. godine kroz Poljsku prošla 34 vojna saveznička konvoja, prošle godine ih je bilo već 300 a ove godine će ih biti još više jer će se tokom godine na raznim vojnim vežbama u Poljskoj okupiti oko 30.000 vojnika.

Poljske vlasti umiruju javnost da osim zimskih guma američki i saveznički vojnici neće naići na probleme kao u Nemačkoj kada su prebacivali opremu kada se pokazalo da ne mogu sa teškom opremom da pređu preko nekih mostova ili ispod nadvožnjaka na planiranoj trasi.

"Nema problema u komunikaciji sa Amerikancima. Poljska ima specijalne mape sa informacijama kuda mogu da se premeštaju sa podacima koliki teret mogu da izdrže mostovi i visinom nadvožnjaka", kazao je poljskom listu pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smeštaj američkih vojnika.

U četvrtak se, međutim u Žaganju na zapadu Poljske gde je glavna baza američke oklopne brigade već jedan američki vojni kamion zaglavio, suviše visok za nadvožnjak na putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: