"Prioritet da svako dete rođeno u BG ima mesto u vrtiću"

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će narednih godina prioritet biti da svako dete koje se rodi u BG ima svoje mesto u vrtiću, što trenutno nije slučaj.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2017.

12:12

Foto: Tanjug

"Tako nije bilo ni u prošlosti. Imali smo gotovo 10.000 dece koja su ostala ispod crte, to je veliki broj, ali u narednom periodu ćemo morati da radimo više da se taj problem reši", ističe Vesić.

Pre dve godine, kaže, Grad je doneo istorijsku odluku i prvi put su izjednačeni privatni sa državnim vrtićima, te da je na taj način obezbeđen veliki broj mesta koji nije postojao u državnim kapacitetima.

"Očekujemo da će u narednom periodu i oni koji žele privatno da ulažu u vrtiće pokazati više inicijative jer to jeste dobar i stabilan posao, što se i vidi po tome koliko se otvara privatnih vrtića", naveo je Vesić.

Kaže da je Grad prošle godine u saradnji sa nadležnim ministarstvom završio analizu mreža osnovnih škola na teritoriji Beograda i navodi da je sada situaciju takva da su negde škole prenatrpane, a negde poluprazne što je, ocenjuje, nedopustivo.

"Postoje i prazne lokacije gde su škole previđene, a znate da vam tu neće trebati škola, kao što postoje i potrebe za školama. To je nedopustivo. Uskoro ćemo izaći sa tačnim planom šta ćemo raditi sa viškom prostora u osnovnim školama. Ideja je da se nijedna škola ne zatvori, a da u tim praznim prostorima budu predškolci", kaže Vesić.

Dodaje da je i ranije bila praksa da vrtići budu uz škole kako bi se deca navikavala na školski ambijent.

Vesić kaže da Grad pregovara sa Ministarstvom prosvete o tome da se prenameni jedan deo kredita od Svetske banke Srbiji i iskoristiti za rekonstrukciju objekata odnosno pretvaranje u vrtiće, navodeći da će se naravno graditi vrtići.

"U Beogradu u vrtiće danas ide 40 odsto dece, a u Srbiji postoje mesta gde je taj broj svega deset odsto. Rešavanjem ovog problema mi zapravo samo idemo u susret problemima koji nas čekaju", rekao je gradski menadžer.

Vesić je u intervjuu za "Espreso" govorio i o proslavi novogodišnjih praznika u Beogradu i broju posetilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: