Bregzit – saga bez kraja: Terezi Mej su vezane ruke

Britanski Vrhovni sud presudio je da Vlada proceduru za izlazak Velike Britanije iz EU ne može da pokrene bez glasanja Parlamenta.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

11:12

Bregzit – saga bez kraja: Terezi Mej su vezane ruke
Getty Images

Odluka vezuje ruke britanskoj premijerki Terezi Mej koja ne može da pokrene proceduru za izlazak iz EU dok ne dobije saglasnost parlamenta.

Kako navodi BBC, očekuje se da će poslanici o napuštanju EU glasati pre 31. marta, za kada je britanska Vlada najavila pokretanje procedure.

Vrhovni sud je zaključio da za odluku o izlasku EU nije potrebna saglasnost parlamenata u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Deo britanske javnosti kritikovao je Vladu zato što se nije konsultovala sa parlamentom o odluci o napuštanju Unije. Premijerka Tereza Mej navela je da može da bez saglasnosti parlamenta aktivira Član 50 Lisbonskog sporazuma, koji reguliše izlazak neke članice iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: