Trampove muke sa Tilersonom: Jedan glas sprečio katastrofu

Odbor za spoljne poslove Senata SAD je tesnom većinom (11:10) glasova podržao izbor Reksa Tilersona za novog državnog sekretara SAD, prenosi BBC.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

08:46

Trampove muke sa Tilersonom: Jedan glas sprečio katastrofu
Getty Images

Iako niko bar u poslednjih 40 godina nije dobio toliko skromnu podršku Odbora, očekuje se da će bivši direktor naftnog giganta "Ekson mobajl" ipak proći konačno plenarno glasanje Senata - gornjeg doma američke skupštine, što se očekuje iduće nedelje, dodaje agencija AP.

Tilerson je sporan čak i za svoje stranačke istomišljenike iz vladajuće Republikanske stranke zbog poslovnih i drugih bliskih veza s Rusijom i s njenim predsednikom Vladimirom Putinom.

Senat je u ponedeljak takođe podržao izbor republikanskog kongresmena Majka Pompea za novog direktora Centralnoobaveštajne agencije (CIA).

Kako navodi BBC, Pompeov prvi zadatak biće da uspostavi efikasan odnos američke obaveštajne agencije i novog predsednika.

Tramp je javno kritikovao CIA zbog tvrdnji da je Rusija navodno uticala na rezultat izbora krađom elektronske pošte Demokrata tokom predizborne kampanje.

Novi američki predsednik u ponedeljak je odlučio je da SAD napuste sporazum o Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) sa 12 azijskih zemalja, što je objasnio tvrdeći da je to u interesu američkih radnika.

Taj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu jedno je od najvećih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame. Trebalo je da američkim kompanijama omogući lakši pristup nekim od najdinamičnijih azijskih privreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: