Republikanci žele da Tramp izvede Ameriku iz UN

Republikanski zastupnici u američkom Predstavničkom domu su predložili rezoluciju po kojoj bi SAD trebalo da napuste Ujedinjene nacije.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

08:01

Republikanci žele da Tramp izvede Ameriku iz UN
Getty Images

Dokument pod nazivom “Vraćanje američkog suvereniteta“, koji je predstavio Majk Rodžers, zahteva da Vašington donese odluku o potpunom napuštanju krovne međunarodne organizacije, kao i da UN izmeste svoje sedište iz Njujorka.

Takođe, rezolucija predlaže i napuštanje Svetske zdravstvene organizacije, a sve zbog navodne ideje da novac američkih poreskih obaveznika ne bude trošen na organizacije koje ne promovišu američke interese.

Rezolucija je predložena 3. januara, ali je prošla daleko ispod radara medija i javnosti, a ukoliko bude usvojena, biće potrebne dve godine da bi bila sprovedena.

“Predsednik SAD će okončati članstvo SAD u Ujedinjenim nacijama i svim njenim organima, specijalizovanim agencijama, komisija i drugim telima koja su formalno povezana sa UN. Treba zabraniti trošenje američkog novca na bilo koje vojne ili mirovne misije u okviru UN“, navodi se u predlogu Rezolucije.

Rodžers je prvi put ovakav predlog izneo 2015. godine, ali bez uspeha i tada je postavio pitanje zašto bi američki poreski obaveznici plaćali međunarodnu organizaciju koja radi protiv američkih interesa širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: