Zvizdić: Oćekujem da Nikolić u februaru dođe u Sarajevo

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da očekuje da predsednik Srbije Tomislav Nikolić u februaru zvanično poseti BiH.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

22:26

Zvizdić: Oćekujem da Nikolić u februaru dođe u Sarajevo
Foto: Tanjug

On je rekao da očekuje da Nikolić u Sarajevo dođe s pozitivnim porukama.

"Očekujem da će Nikolić doći s pozitivnim porukama i da će poruke, koje je imao priliku da čuje na našem sastanku s (premijerom Srbije Aleksandrom) Vučićem, biti dobra smernica kojom idu naši odnosi", rekao je Zvizdić.

Kako je prenela regionalna N1 televizija, on je ocenio da je Nikolićeva poseta Banjaluci, 9. januara, na Dan Republike Srpske, bila potpuno nepotrebna i svakako ne doprinosi kvalitetnim dobrosusedskim odnosima.

"Ne smatram predizborni period dovoljnim razlogom da poruke nose bilo kakvu agresivnu notu", rekao je Zvizdić.

Govoreći o jučerašnjoj poseti Beogradu i sastanku s premijerom Aleksandrom Vučićem, Zvizdić je naveo da se radi o kontinuitetu dobrih odnosa koje imaju Savet ministara BiH i Vlada Srbije, dodavši da ta poseta govori o potrebi da se na prvo mesto stavi dobrosusedska saradnja, koja će dalje voditi izgradnji mira i stabilnosti.

On je naglaiso da se najviše razgovaralo o daljem razvoju ekonomskih odnosa, ocenivši da postoji puno prostora da se unapredi spoljnotrgovinska razmena između BiH i Srbije.

"Izgradnja putne infrastrukture osnovni je preduslov ostvarenja dobre ekonomske saradnje", naglasio je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Zvizdić je dalje ocenio da će američke sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku pomoći BiH na evropskom putu.

"Mislim da će sankcije pomoći da se reše odnosi i u BiH i na Balkanu, jer ako imate permanentno delovanje suprotno Dejtonskim postulatima i pomirenju u samom regionu, onda sankcije pomažu da se takvim pojedincima pošalje poruka da se vrate unutar normalnih margina svog političkog delovanja. Sankcije će pomoći BiH na njenom evropskom putu", naveo je on.

Govoreći o zahtevu hrvatskih poslanika u Evropksom parlamentu da "Bosna i Hercegovina treba da se preuredi po principima federalizacije", predsedavajući Saveta ministara BiH je rekao da je "bilo kakva dezintegracija BiH u ovom trenutku nemoguća"."Mislim da se radi o propagiranju ideje pojedinaca i određenih političkih partija. Mi govorimo o integraciji i boljem funkcionisanju BiH, nikakva druga vrsta preuređenja BiH zaista ne dolazi u obzir. Radi se o utopističkim projektima koji sežu davno u prošlost, tj. u devedesete", naglasio je Zvizdić.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula rekao je da se federalizacijom može osigurati ravnopravnost svih naroda, ali nije precizirao da li bi to značilo ukidanje entiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: