Ledom odsečeni od sveta, pomažu dronovi VIDEO

Od početka ledenog talasa dvanaestoro meštana rečne ade Bela stena kod Pančeva još broji dane zarobljeno na toj desnoj obali zaleđenog Dunava.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

20:57

Ledom odsečeni od sveta, pomažu dronovi VIDEO

Hranu i lekove dostavljaju im prijatelji s druge strane reke, među njima su bila je i ekipa Eksploziva.

Živeli su na samo desetak kilometara od centra Beograda...zaleđeni Dunav preselio ih je u neku drugu, daleku, dimenziju. Dvanaest žigosanih meštana Bele stene, ne vidi prijatelje na drugoj obali Dunava, ali čuje zvuk elisa sa kojih visi sve što im je potrebno da izdrže...do plusa.

“Zalihe su im ponestale, lov stao, nema ribe, malo brasna, hleba, nema gasa, akumulatori prazni , kako za vodu, tope sneg i ubacuju tablete za dezinfekciju”, rekao je Milan Kostić.

Milan i Nikola šalju im gotovo svakodnevno pasulj, hleb, druge konzerve s hranom, cigarete, vitamine i lekove. Ovaj januar jači i od najmodernijih tehnologija, čim se priđe obali Dunava nastaju problemi, pa se onda okreću starim veštinama.

“Samo ću imati problem sa orijentacijom jer je magla jaka, preko onih ajkulinih zuba od santi. Reći ću Đaši da upali baklju pošto je magla jaka”, kaže Kostić.

“Uslovi ne idu nama na ruku vidljivost 20 metara, a oni 935 metara”, rekao je Nikola Stoilković.

Ovo je 15. zima zaredom koja se prkosno u vikendicama provodi na ovoj strani Dunava, ali istina je da se ovakav led nije očekivao i možda se sada već i razmišlja o evakuaciji uz pomoć policije ili vojske. Jer tamo se ipak predugo bave preživljavanjem.

“Što više lože iznutra zidovi kondenzuju kapljice se lede tako zidovi u ledu 2 cm, ispred bubnjare 50, 60 stepeni a ledja zebu, spavaju na smenu”, naveo je Stoilković.

Milan i Nikola neće dugo čekati na novi poziv u pomoć svojih prijatelja, a oni će čekati da ledolomci slome Dunav da bi mogli da se vrate u onu prvu dimenziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: