Prosvetari: Plate ispod republičkog nivoa, spremamo štrajk

Tri reprezentativna sindikata u prosveti ocenila su da su plate u prosveti i sa povećanjem od šest odsto ispod republičkog proseka.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

13:11

Prosvetari: Plate ispod republičkog nivoa, spremamo štrajk
Thinkstock

Oni su najavili da će pažljivo pripremati štrajk.

Kako su naveli predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata "Nezavisnost", Valentina Ilić, Slobodan Brajković i Tomislav Živanović, prosečna plata u prosveti je 42.320, što je za 8,2 odsto niže od republičkog proseka, koji iznosi 45.767 dinara.

Sindikati su naveli i da je povećanjem minimalne cene rada plata zaposlenih u prosveti koji imaju treći i četvrti stepen školske spreme (domari, blagajnici, računovodstvo) sada ispod minimalca za 4 dinara jer iznosi 22.504. dinara.

Predstavnici sindikata zatražili su hitno povećanje koeficijenta za zaposlene sa trećim i četvrtim stepenom za 8,2 odsto i povećanje svih koeficijenata u četvrtom kvartalu ove godine.

Prosvetari su zatražili i isplatu novogodišnjih nagrada i hitno zaključivanje kolektivnih ugovora sa zaposlenima u visokom obrazovanju i predškolskim ustanovama.

Živanović je rekao da "polako sazrevaju uslovi za štrajk" i da sa povećanjem od šest odsto nije dostignut ni nominalni iznos plata pre smanjenja od 10 odsto 2014. godine, a da su plate i dalje pet do šest odsto niže od realne vrednosti plata od pre tri godine.

Ilićeva je kazala da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije ispunilo nijedan zahtev reprezentativnih sindikata i najavila da će s organima sindikata doneti "krucijalne odluke".

"Posle zimskog raspusta idu i mature, biće dovoljno da obrazovni sistem stane na jedan dan i da dođe do totalnog kolapsa", rekla je Ilićeva i dodala da će štrajk pripremati i o tome obavestiti roditelje.

Brajković je rekao da država ne shvata ozbiljno sindikate i da nije održan nijedan sastanak koji su tražili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: