Počeo sastanak Nikolića i Vučića s Mogerinijevom

U Briselu je počeo sastanak delegacije Srbije u kojoj su ovog puta i predsednik i premijer i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2017.

19:18

Počeo sastanak Nikolića i Vučića s Mogerinijevom
Foto: Tanjug

Očekuje se da se nakon sastanka novinarima obrati predsednik Tomislav Nikolić.

Nakon tog sastanka odvojeni susret Mogerinijeva će imati sa delegacijom Prištine, a zatim je, kako je najavljeno, planirana i radna večera obe delegacije i šefice diplomatije EU tokom koje će biti nastavljeni razgovori.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je ranije da će najviši predstavnici Beograda i Prištine razgovarati o konkretnim stvarima i važnim pitanjima, jer je važno da se potvrdi angažman i obaveza obe strane u dijalogu.

"To će biti konkretan sastanak, na kojem će strane da razgovaraju o važnim pitanjima za region i o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", rekla je Kocijančičeva.

Ona je podsetila da je do poziva za dijalog došlo posle svih dešavanja prethodnih nedelja.

"Veoma je važno da se potvrdi angažman i obaveza i jedne i druge strane u dijalogu", rekla je Kocijančičeva.

Kako je istakla, važno je da se svi dogovori iz Briselskog sporazuma implementiraju i da se nastave razgovori ka normalizaciji odnosa, jer je to od značaja, kako je rekla, ne samo za obe strane, već i za region i Evropsku uniiju.

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu izrazili su očekivanje da će današnji dijalog Beograda i Prištine za osnovni cilj imati smanjenje tenzija i stvaranje uslova za nastavak tehničkog rada na primeni dogovorenog.

Vučić je juče izjavio da nema prevelika očekivanja uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu i da je izgubio poverenje u Prištinu, ali da se nada jasnim porukama EU u vezi s korišćenjem oružja i oruđa gde mu nije mesto.

Nikolić je rekao da će Srbija insistirati na miru, do koga se došlo zahvaljujući sporazumima u Briselu i koji može da bude očuvan jedino ako ga sve strane poštuju i poručio da Srbija želi da nastavi dijalog i da ga neće prva prekinuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: