Šutanovac: Dosta dnevne politike, primenite Briselski

Predsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da način na koji Srbija učestvuje u primeni Briselskog sporazuma nije adekvatan.

Izvor: Beta

Utorak, 24.01.2017.

15:55

Šutanovac: Dosta dnevne politike, primenite Briselski
Foto: Tanjug

Kako je rekao, on se zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i primenu sporazuma, ali da je pristup Beograda tom procesu pogrešan.

"Mislim da je politika - dok smo deo problema deo smo rešenja - pogrešna i način na koji Srbija učestvuje u implementaciji Briselskog sporazuma po meni nije adekvatan", rekao je Šutanovac u intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da vlast u Srbiji prvo napravi problem, kao što je to bio slučaj sa slanjem "šinobusa" oslikanog freskama i sa natpisima "Kosovo je Srbije", a da potom prikazuje sebe kao nekoga ko rešava probleme.

"Nažalost, mislim da svaki takav problem pre svega šteti građanima koji žive na Kosovu i Metohiji, a pre svega Srbima koji tamo žive i treba da se uzdržimo od bilo koje provokacije, koja može da zagorča njima život", istakao je lider demokrata.

On je naveo da je neophodno što pre završiti implementaciju Briselskog sporazuma i prekinuti sa dnevnopolitičkim interesima sa obe strane i omogućiti građanima na Kosovu i Metohiji da imaju pristojan i bezbedan život.

Šutanovac očekuje da će posle večerašnjih pregovora u Briselu premijer i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, reći "kako su opet pobedili sa 5:0", ali kako je istakao, "nakon svake njihove pobede niko niti u ovom delu Srbije niti na Kosovo i Metohiji ne živi bolje".

On je kazao da su tenzije u regionu u velikoj meri relikt prošlosti i loših dešavanja devedesetih godina i refleks onog što se dešava danas u životnom standardu koji je očajan.

Na pitanje koji političar bi eventualno mogao da smiri tenzije u regionu, Šutanovac je kazao da su to samo oni političari koji će insistirati na poštovanju zakona, ljudskih prava, pravne države i institucija i na potrebama za bezbednošću svih građana koji žive na prostoru Srbije i Kosova i celog regiona.

Kako je rekao, svedoci smo da kako idu izbori bilo u Hrvatskoj bilo u Srbiji, tenzije se podižu i "spasavaju se neki nacionalni interesi koji treba da se zadovolje kroz svađu sa komšijama".

"Mislim da je to potpuno pogrešna politika koja ne donosi nikome dobro, a najlošije prolaze upravo predstavnici našeg naroda koji žive u tim zemljama i pretpostavljam da je i obrnuto", naveo je on.

Šutanovac je kazao i da je sve češće spominjanje vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji predizborna tema i da on nema nikakvu dilemu da to nije svrsishodno iz mnogo razloga.

"Prvo, Srbiji treba manja mobilna efikasna profesionalna vojska kao što su manje - više sve vojske u okruženju. Srbija po svim strateškim dokumentima nije vojno ugrožena, a ukoliko bi bila, bila bi ugrožena od zemalja koji imaju profesionalnu vojsku", istakao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, interesantno je to da većina onih koji zagovaraju obavezno služenje vojnog roka nije služila vojsku čak ni u vreme kada je vojska bila obavezna.

Govoreći o ekonomskom kursu Vlade Srbije i pohvalama koje Srbija dobija od međunarodnih finansijskih organizacija, on je kazao da budžetski deficit jeste manji nego što je bio, ali da se u tom budžetskom deficitu ne vidi koliki je deficit kućnog budžeta građana Srbije.

Taj deficit je, po njegovoj oceni, veći nego što je bio.

On je zato pozvao građane da "ne veruju televizijama nego svom frižideru u kome mnogo manje potrepština ima nego što je bilo" i dodao da svi pokazatelji pokazuju da ta ekonomska stabilnost koju država sada promoviše ustvari na račun stabilnosti budžeta građana.

Predsednik DS Dragan Šutanovac će u sredu, 25. januara od 20 časova posredstvom sajta agencije Beta i društvenih mreža odgovarati na pitanja u video lajv intervjuu. Pitanja se mogu postavljati putem Fejsbuka i Tvitera uz haštag #betalajv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: