Kandidat za predsednika FR za oštriji odnos prema SAD

Kandidat konzervativaca na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Fijon založio se za oštriji odnos prema novom političkom vođstvu SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

21:38

Kandidat za predsednika FR za oštriji odnos prema SAD
Foto: GettyImages

"Mi moramo da se odbranimo istom merom. Trgovina je novo bojno polje globalizma", rekao je Fijon na predavanju održanom u organizaciji "Fondacije Konrad Adenauer", bliske nemačkim demohrišćanima, prenosi Hina.

On je rekao da su oštre kazne kojima su podvrgnute francuske i nemačke banke u SAD deo političkog plana.

"Stotine evropskih firmi se svakog trenutka u SAD može naći pod sankcijama. Zašto i mi Evropljani ne istupimo istom oštrinom", rekao je Fijon.

Istovremeno je zatražio i sličan odnos prema Kini.

"SAD i Kina se kreću prema trgovinskom ratu i Evropa ne sme da sedi skrštenih ruku", rekao je Fijon.

On prema Moskvi priželjkuje bolje odnose nego što je to trenutno slučaj i ukazuje na opasnost izolacije Rusije.

"Želim otvoreni odnos s Kremljom pun poverenja", rekao je Fijon.

Kandidat francuske konzervativne Republikanske stranke za predsednika je kritikovao migrantsku politiku namečke kancelarke Angele Merkel i zatražio zatvaranje spoljnih granica Evropske unije.

"Moram da kažem da smo mi tu drugačijeg mišljenja nego naši nemački prijatelji", rekao je Fijon.

On je na Evropskom forumu "Fondacije Konrad Adenauer" založio za jačanje nemačko-francuskih odnosa i više jedinstva unutar EU što je preduslov za "odbranu evropskog projekta".

"Mi moramo da se ujedinimo, ili ćemo nestati", rekao je Fijon koji je zatražio da i 19 zemalja članica euro zone u roku od pet godine uvedu jedinstveni korporativni porez.

Fijon u Nemačkoj boravi na poziv Hrišćanskodemokratske unije (CDU), a u toku prepodneva razgovarao je i sa nemačkom kancelarkom i predsednicom CDU Angelom Merkel, ali detalji ovog susreta nisu procurili u javnost.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja Fijon ima najviše izgleda za pobedu na predsedničkim izborima u Francuskoj u martu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: