Slučaj "Haradinaj": Hag se još nije oglasio

Iako postoji mogućnost da lider Ramuš Haradinaj odgovara pred Specijalnim sudom za zločine protiv OVK u Hagu, on u ovom trenutku ne može da bude izručen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

15:36

Slučaj
Getty Images

Taj sud je još u fazi formiranja i nije zatražio njegovo izručenje.

Francuska trenutno odlučuje samo o zahtevu za izručenje Haradinaja Srbiji, jer je po srpskoj poternici uhapšen 4. januara na graničnom prelazu između Francuske i Švajcarske.

Mogućnost izručenja Haradinaja Hagu je najavio rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović, koji, međutim, podseća da se sada čeka odluka francuskog suda o zahtevu za izručenje Srbiji.

Odluka francuskog suda ni na koji način ne utiče na to li da će Haradinaj biti izručen novom haškom sudu za zločine OVK , koji bi trebalo da počne sa radom u prvoj polovini ove godine.

Da bi Haradinaj bio izručen potrebno je najpre da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK kojim rukovodi Dejvid Švendimen podigne optužnicu protiv Haradinaja, a potom da sud naloži njegovo hapšenje i izručenje.

Kako je ranije najavljeno, prve optužnice tog tužilaštva očekuju se početkom ove godine, a po nezvaničnim saznanjima medija, na njima bi mogli da se nađu mnogi bivši lideri OVK, među kojima su neki sada aktuelni visoki funkcioneri na Kosovu.

Direktor Jukoma Milan Antonijević očekuje da će procedura novog suda, koja još nije poznata, biti analogna proceduri Haškog tribunala, a budući da je u pitanju međunarodni sud, biće potrebno da ga Srbija "prizna", odnosno prihvati njegovu nadležnost.

Što se tiče izručenja Haradinaja tom sudu Antonijević kaže da to ne može da se desi u kratkom roku, bar ne dok tužilaštvo odnosno sud ne zatraže njegovo izručenje.

U slučaju da Haradinaj bude izručen Hagu Petrović je napomenuo da bi sprsko tužilaštvo "nastavilo saradnju sa tamošnjim sudom i pripomoglo da Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret".

"A ukoliko ipak bude isporučen Srbiji, mi ćemo mu suditi", naveo je Petrović.

Haradinaj je inače nakon osam dana ekstradicionog pritvora pušten iz pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaju oduzeo pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Ovaj postupak izručenja sprovodi se po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, koja vremenski ne oročava donošenje odluke o zahtevu za izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: