"Dao sam 10.000 dolara, a evo me u Srbiji" VIDEO

40 miliona dolara potrebno je za dugoročna rešenja migrantske krize, procene su UNHCR i Međunarodne organizacije za migracije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

18:47

Te organizacije predstavile su plan za Srbiju za ovu godinu, koji je deo regionalnog plana odgovora na izbegličko-migrantsku krizu, koji će se u velikoj meri oslanjati na donacije.

Dok čeka da mu se ispeče pljeskavica, Hamid iz Avganistana malo će da zgreje i ruke. U Beogradu je tri meseca i želi da stigne u Francusku. Kaže da nema nameru da ide u neki od centara za smeštaj izbeglica.

"Kampovi? Znam pomalo o tome, o kampu u Preševu, ali nas odatle šalju nazad u Bugarsku. A ja sam već dao 10000 dolara jednoj osobi koja mi je garantovala da će me prebaciti dalje ili će mi vratiti novac", navodi on.

Hamid je novac dao osobi u Avganistanu, a zbog zatvaranja granica ima male izglede da prođe dalje. Zbog toga se sve više izbeglica zadržava na teritoriji Srbije, a trenutno ih je oko sedam i po hiljada, i samim tim se troškovi za pružanje pomoći povećavaju. Plan za Srbiju za 2017, koji je napravljen u saradnji sa našom Vladom, deo je regionalnog plana odgovora na izbegličku i migrantsku krizu koji uključuje i Tursku, Grčku i Makedoniju.

"Pre svega zaštita migranata i izbeglica, drugo poglavlje tiče se pružanja utočišta, humanitarne pomoći, logistike, higijene, zatim zdravlje i ishrana i četvrta oblast se odnosi na podršku lokalnim zajednicama koje su pod pritiskom velikog broja migranata", kaže Lidija Marković iz Međunarodne organizacije za migracije.

Za sprovođenje ovog plana potrebno je 40 miliona dolara, što je dvaput više nego ranije, a plan je predstavljen potencijalnim donatorima iz celog sveta. Državni sekretar u ministarstvu rada Nenad Ivanišević kaže da briga o migrantima ne sme biti na uštrb lokalne zajednice, i da je donatorska pomoć važna, jer Srbija nema budžet namenjen migrantima. On je pozvao nevladine organizacije da ne pružaju pomoć migrantima u barakama i parkovima, jer ih na taj način motivišu da ne idu u prihvatne centre.

"Ne mogu svi migranti biti smešteni u Beogradu. Znači mesta ima, mi sad imamo 250 mesta u Preševu, u Pirotu ima 50 mesta i da ne nabrajam više , ali nigde na svetu i dozvolite mi to da kažem, migranti ne kreiraju politiku migracija. Politiku migracija svugde na svetu kreira Vlada, a vodeći računa o potrebama migranata. I to isto radimo svi zajedno", ističe Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministrarstvu rada.

Procenjuje se da u parkovima i barakama oko Beogradske autobuske stanice trenutno ima oko 1000 izbeglica. Prema rečima Nenada Ivaniševića, utvrđeno je da niko od njih tu ne provede duže od 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: