Blagojević: Ne pamtim ovakvo ulaganje u zdravstvo

Šef Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže da će za obnovu i izgradnju objekata u zdravstvu biti dato više stotina miliona evra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.01.2017.

09:35

Blagojević: Ne pamtim ovakvo ulaganje u zdravstvo
Foto: Tanjug

''Radi se o više stotina miliona evra, što je novac koji ne pamtim kada je poslednji put investiran u zdravstvo, čak ni kada se saberu sve investicije za poslednjih nekoliko decenija'', rekao je za RTS Blagojević dodajući da se obnavljaju i najznačajniji nacionalni objekti.

On je naveo da najveći deo ide iz kredita, s tim što krediti imaju i nacionalnu kontribuciju koja može da bude i finansijska i nefinansijska, a deo, naručito kada su u pitanju objekti javne namene koje su u nadležnosti lokalnih samouprava - domovi zdravlja, seoske ambulante, ali i škole i vrtići - izdvaja se iz budžeta.

''Novi Klinički centar u Nišu treba da bude otvoren već za par meseci. Istovremeno treba da počne izgradnja kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu'', rekao je Blagojević dodajući da se Klinički centar u Beograd uvećava u površini i rekonstruiše se postojeće zgrada.

On je naveo i da samo projekat Dečje bolnice Tiršova 2 vredan, ukoliko se govori o finansijskom ulaganju, 52 miliona evra od čega bi 30 miliona evra trebalo da bude uloženo u izgradnju potpuno nove zgrade, a 22 miliona evra u opremanje.

Navodeći da će se istovremeno ulagati i u opremu, on je istakao da nije samo ideja da to budu lepi objekti, već da budu na svaki način funkcionalni shodno potrebama ljudi.

Blagojević je ukazao i da Kancelarija pomaže lokalnim samoupravama utoliko što im pruža svojevrsnu pomoć u finansiranju i izvođenju projekata, unapređenju i izgradnji novih objekata kada je u pitanju lokalna infrastruktura.

''Tu nisu samo i jedino u pitanju javni objekti kao što su domovi zdravlja, škole, vrtići tu je u pitanju i klasična infrastruktura kao što su sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacioni sistemi, preventivna infrastruktura koja važna'', rekao je Blagojević.

Kada je reč o kontroli trošenja novca, Blagojević kaže da se primenjuje model dvostruke kontrole, a to znači kontrola koju obavlja stručni nadzor u okviru lokalne samouprave i proveru koju vrši Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: