Jeremić: Neću dozvoliti strancima zemljište bez tendera

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić izjavio je u bačkom selu Parage da će se kao predsednik Srbije zalagati za zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

22:24

Jeremić: Neću dozvoliti strancima zemljište bez tendera

On je dodao da će se zalagati da se poljoprivredno zemljište ne daje u zakup bez adekvatne tenderske procedure

„Kada budem predsednik neću dozvoliti da Arapi ili bilo koji drugi stranci dobijaju zemljište u zakup bez tendera“, rekao je Jeremić u razgovoru sa meštanima ovog sela.

„Neophodno je vratiti nivo subvencija ili ih podići na nivo viši od današnjeg, kako naši poljoprivrednici ne bi bili u podređenom položaju u odnosu na region, a da ne govorim o Evropskoj uniji gde se poljoprivreda tretira kao jedna od najzaštićenijih privrednih grana“, rekao je Jeremić koji je u Paragama sa meštanima razgovarao o
konkretnim rešenjima za njihove probleme, posebno u oblasti poljoprivrede, pre nego što objavi predsednički program.

Jeremić je ukazao da je Srbija u prethodnih pet godina propustila da povuče 250 miliona evra bespovratnih sredstava iz evropskih fondova.

„Jedini razlog zbog čega to nismo uradili je nekompetentnost državne administracije da se na organizovan način tim odvojenim i dostupnim sredstvima pristupi“, istakao je Jeremić.

„Imamo izuzetno dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom, a naš izvoz poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju je 20 miliona dolara. I to ne bi bila tragedija ako ne pogledate našeg prvog suseda Bugarsku, koja izvozi milijardu dolara godišnje, uglavnom poljoprivrednih proizvoda. Ako Srbija izvozi 20 miliona dolara a Bugarska milijardu, a mi imamo bolje političke odnose - tu očito nešto ne funkcioniše“, rekao je Jeremić.

On je naglasio da je potpuno neprihvatljivo da se od građana oduzima ono što su decenijama sticali.

„Jedna od prvih stvari koje nameravam da uradim kada postanem predsednik, je pokretanje svega što je u mojoj moći da se opozove neustavni, politički neprihvatljiv i nemoralan zakon o smanjenju penzija iz 2014. godine“, naglasio je Jeremić.

„Ne može neko u civilizovanom svetu da vam uzme nešto što ste zaradili. Kada je reč o penzijama poljoprivrednika i socijalnim pitanjima vezanim za selo, smatram da sva poljoprivredna gazdinstva, i sve porodice koje se bave poljoprivrednom, moraju biti socijalno zaštićeni“, ukazao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: