Ditman: Državnici Zapadnog Balkana konkretnije sarađuju

Ambasador Nemačke u Beogradu, Aksel Ditman izjavio je da državnici Zapadnog Balkana danas konkretnije sarađuju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

21:15

Ditman: Državnici Zapadnog Balkana konkretnije sarađuju
Foto: Tanjug

On je doao da njegova zemlja, kao i Francuska, to aktivno podržavaju.

"Lideri Zapadnog Balkana danas konkretnije sarađuju, to podržavamo u okviru konferencije Zapadnog Balkana od 2014. godine", rekao je Ditman na panel diskusiji o radu Kancelarije za regionalnu saradnju mladih, u Geteovom institutu u Beogradu.

On je dodao da je ključno pitanje kako doći do pomirenja i da je jedan od projekata za pomirenje i budućnost u regionu koji su pokrenuli premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, upravo Kancelarija za regionalnu saradnju mladih.

Ditman je naveo i da je preostalo još svega nekoliko koraka do konačnog početka rada kancelarije i da je važno od mladih ljudi čuti koliko je uz podršku Francusko-nemačke kancelarije za mlade postignut u realizaciji tog projekta.

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro istakla je da je ponosna na zajednički projekat i cilj Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i Francusko-nemačke kancelarije za mlade i na njihov zajednički pristup i međusobne sličnosti.

Moro je dodala da je saradnja koju Francuska i Nemačka imaju od 1963. i potpisivanje Jelisejskog sporazuma o pomirenju važna i za Balkan i da njihove ambasade i kulturni instituti u Beogradu nastoje da pomognu srpskim partnerima u prihvatanju francusko-nemačkih iskustava.

Ambasadorka je podsetila da je cilj Berlinskog procesa ubrzanje integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i da su veliki napori i sredstva uloženi u komunikacije jer je, kako je ocenila, "konektivnost srž Kancelarije za saradnju mladih".

Moro je takođe pozvala, na kako je rekla, "prevazilaženje zaraznih bolesti prošlosti u celom regionu Zapadnog Balkana".

Na panelu je govorila i pomoćnica ministra za sport i omladinu Srbije Snežana Klašnja koja je navela da će sednica Upravnog odbora Kancelarije za mlade biti održana 27. januara i da je jedan od njegovih članova i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Klašnja je dodala da Srbija ima najveće doprinose za Kancelariju za regionalnu saradnju mladih na koje su se vlade Zapadnog Balkana obavezale sporazumom od 4. jula 2016. godine.

Ti doprinosi, kako je rekla, zavise od parametara kao što je bruto domači proizvod (BDP) ali je dodala da će jedan od budućih ciljeva biti rad sa "dodatnim kontribucijama" (sufinansirano učešće) drugih zemalja potpisnica.

Organizatori panel diskusije o Kancelariji za regionalnu saradnju mladih (RYCO) su pored ;ambasada Nemačke i Francuske, i Geteov institut, Francuski institut u Srbiji i Francusko-nemačka kancelarija za mlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: