"Ako Putin bude tražio podršku Trampa za Srbiju – sukobi"

Zapadni Balkan mogao bi da se vrati otvorenim sukobima ako bi Vladimir Putin od Donalda Trampa zatražio podršku za Srbiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

14:23

B92

To je izjavio bivši britanski državni sekretar za Evropu Denis Mekšejn.

Mekšejn je u tekstu za britanski Independent naveo da je do poslednjeg "nadrealnog izbijanja napetosti" u odnosima Beograda i Prištine došlo zbog voza, posle čega je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podigao tenzije upozorenjem na "novi oružani sukob" u regionu.

"Umesto da to bude momenat pomirenja, voz napravljen u Rusiji je prekriven živopisnim sloganima 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku, s posterima srpskih pravoslavnih svetaca i heroja. To bi bilo za strip da nije smrtno ozbiljna provokacija sprskih nacionalista. S približavanjem aprilskih predsedničkih izbora, to je dobar način za podsticanje strasti birača stvaranjem još jednog veštačkog sukoba s Kosovom", naveo je Mekšejn.

Bivši britanski zvaničnik je naveo da se Kremlj "specijalizovao u podržavanju beskrajnog kršenja granica UN - u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini i podržava Beograd u zahtevima za separatizam srpskih nacionalista na Kosovu i u Bosni".

"Srbi ostaju bliski pravoslavnim vernicima u Rusiji i nadaju se da će predsednik Tramp stati na stranu Rusije i srpskih nacionalista nasuprot ostatku regiona. S druge strane, Tramp možda nešto zna o potrebi da se pobegne vladavini Beograda od svoje treće supruge, Melanije, koja je živela u rodnoj Sloveniji na početku ratne decenije na Balkanu 1990", navodi se u tekstu.

Mekšejn je rekao da sumnja da Tramp zna mnogo o Kosovu, ali je dodao da su mnogi republikanci poput senatora Džona Mekejna i bivšeg potpredsednika Boba Dola, s kojim se predsednik Kosova Hašim Tači sreo pre inauguracije predsednika u Vašingotnu, čvrste pristalice Kosova i bliski velikoj albanskoj dijaspori u SAD.

Bivši britanski zvaničnik i poznavalac Balkana je naveo da "nije sva krivica na Srbiji", dodajući da na Kosovu postoji snažna nacionalistička partija Samoopredeljenje koja, kako navodi, "koristi veoma sličnu retoriku kao ekstremni srpski nacionalisti".

Mekšejn navodi da "ima nečeg severnoirskog u izvanrednoj nesposobnosti Srba i kosovskih Albanaca da žive jedni pored drugih. Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da je Kosovo 'kolevka Srbije', što je isto kao reći da je 'Normandija kolevka Engleske' zato što je Vilijam Osvajač došao iz te oblasti (u Francuskoj) i velike srednjovekovne bitke između Engleske i Francuske su vođenje na normandijskim poljima".

"Ništa neće uspeti dok ne bude više pomirenja i uzajamnog priznanja Srba i kosovskih Albanaca, kao i između svih država u regionu. Ili su osuđeni da kao kao katolički nacionalisti i protestantski unionisti u Severnoj Irskoj održavaju 'intergitet svoje svađe' još jedan vek", naveo je Mekšejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: