Bivši predsednik ispraznio državnu kasu i otišao iz zemlje

Savetnik novog predsednika Gambije kaže da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh ispraznio državnu kasu i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.01.2017.

22:29

Bivši predsednik ispraznio državnu kasu i otišao iz zemlje
Foto: Gettyimages

Savetnik Maj Ahmad Fati je to novinarima rekao u Senegalu, gde novi predsednik Adama Berou još uvek čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Džameh je odleteo je iz gambijske prestonice Bandžula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine rešio da ode u egzil.

Ovaj autoritarni vođa je preuzeo vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobedio Berou.

Lideri zapadnoafričkih zemalja dali su ultimatum Džamehu da do podneva napusti poziciju.

Snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) su Gambiju kako bi omogućile Berou da dođe u zemlju a dočekale su ih stotine ljudi kličući zbog promene režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: