Vučić: U Brisel ide i Nikolić, Albanci nisu ni videli voz

U utorak uveče biće nastavljen dijalog s Prištinom u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

12:06

Vučić: U Brisel ide i Nikolić, Albanci nisu ni videli voz
Foto: Tanjug

Premijer na konferenciji za štampu rekao da će Srbija biti predstavljena na najvišem nivou i da će u Brisel otputovani predsednik Srbije Tomislav NIkolić i on, kao premijer Srbije.

"Očekujemo da će Albanci dovesti svoje najviše predstavnike i nadam se da će biti dovoljno razuma i racionalnog pristupa da se ne ponovi dovođenje borbenog oruđa i oružja na prostore naselje Srbima kako bi se pokazivala sila", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju najvažnije da se izbegnu sukobi i provokacije.

"Verujem da će razgovori biti uspešni, a mi ćemo uložiti mnogo truda i rada da bismo obezdedili ekonomski sigurnu budućnost za građane u Srbiji", istakao je Vučić.

"Ti razgovori neće biti nimalo jednostavni, ni laki, jer su naše pozicije potpuno udaljene. Oni polaze s pozicije da je Kosovo nezavisna država, a mi da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije, ali ono što mora da bude zaključak svih nas je da ne bi trebalo da bude upotrebe oružja, a ovog puta suučinili Albanci", kazao je premijer.

Posebno se osvrnuo o medijske napise o vozu.

"Svi su govorili i pravili priču o vozu, i strani i domaći mediji, a važno mi je da to ljudi u Srbiji znaju, jer mi ne možemo da utičemo na vladine medije zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Dakle, Albanci nisu videli voz, a da su iskoristili indijanske trikove i stavili uvo na prugu nisu mogli ni da čuju voz. Voz je bio zaustavljen 50 kilometara da mesta gde su ga oni čekali. I ako se stavim u njihove cipele, oni su mogli da kažu - nama se ne sviđa kakav je voz, ali zašto su onda četiri sata kasnije doveli oružane jedinice koje su svi videli", naglasio je Vučić.

Na primedbe da je to što je pisalo na vozu "Kosova je Srbija" provokacija Vucić je rekao da u tome ne vidi provokaciju a podsetio da je zastava "Velike Albanije" donešena u Beograd i tada je rečeno što smo se toliko nasekirali zbog toga.

Premijer je dodao da mi nismo zbog toga iznosili oružje ali oni jesu 17 oklopnih vozila i specijalne jedincie čisto etnički sastavljene od Albanaca.

"Kada im to kažete oni kažu bravo što si sačuvao mir" dodao je Vučić, ali i naglasio da mnogi političari "pričaju gluposti" u vezi sa sporazumom iz Brisela.

On je objasnio da u Briselskom sporozumu jasno piše da u regionu Sever mogu biti jedinice srazmerna sastavu stanovništva, a kako kaže, oni su poslali jedinicu sastavljenu isključivo od Albanaca.

"Naša namera je da odemo u Brisel da razgovaramo o miru", rekao je Vučić i zahvalio Federiki Mogeri i Angeli Merkel.

Premijer Vučić je rekao i da su ustanovljene nepravilnosti u radu Elektroprivrede Srbije i da će zbog toga sprovesti istraga. Opširnije o tome - OVDE.

"Važni su razgovori o zajedničkoj"

Vučić je izjavio da će sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beogradu razgovarati o važnim pitanjima za dve države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

Vučić je rekao da će imati neformalnu večeru sa Zvizdićem, te da će razgovarati o mnogim važnim pitanjima.

"Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate", rekao je Vučić i dodao da je zato zahvalan Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost, iako, kaže, mnogi ne misle tako jer nemaju širi pogled uprt u budućnost.

"Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rešavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi, sportu", rekao je Vučić.

Upitan da komentariše Inicijativu SDS iz Banjaluke o upućivanju deklaracije o privrženosti Dejtonskom sporazumu, Vučić je rekao da Srbija podržava sprovođenje tog sporazuma, ali da neće da se meša u unutrašnje prilike u RS i BiH.

"Ima onih u Srbiji koji sve znaju, pa neka oni na taj način komentarišu", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma, da je obavezana na to, te da veruje da je taj sporazum doneo mir u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: