Stilijanidis: Srbija dala sve od sebe u migrantskoj krizi

Vlada Srbije i humanitarne organizacije dobro rade u migrantskoj krizi i dali su sve od sebe u ovoj situaciji bez presedana.

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

10:09

Stilijanidis: Srbija dala sve od sebe u migrantskoj krizi
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanidis

Stilijanidis, koji je juče sa ministrom za rad Aleksandrom Vulinom obišao Prihvatni centar u Krnjači, kaže da je tokom te posete video i da izdvojena sredstva za pomoć, što je novac poreskih obveznika država članica EU, idu u prave ruke.

"Video sam i posebne projekte, naročito kada je reč o obrazovanju i veoma visok nivo medicinske pomoći. Zato sam se zahvalio Vladi Srbije i građanima na njihovoj posvećenosti da se uhvate u koštac sa ovom teškom situacijom", rekao je Stilijanidis u intervjuu za RTS.

Dodaje da želi da nastavi saradnju sa vladom i partnerima na terenu kako bi se poboljšao položaj migranata, pogotovo u teškim vremenskim uslovima.

Ministar Vulin mu je, kaže, prenao da nadlezni pokušavaju da ih ubede da se premeste u prihvatne centre, navodeći da je vlada osnovala i nove kampove.

Stilijanidis ističe da je teško nametati nekome nesto što ne želi, i dodaje da bi bilo dobro da migranti odu u prihvatne centre koji su, kaže, dobro organizovani.

"Ali, mi kao humano društo moramo da im pomognemo i ovde u Beorgadu, to je naša moralna obaveza, ali siguran sam da će ti ljudi po ovako lošem vremenu uočiti da je za njih bolje da prihvate saradnju sa humanitarnim organizacijama i učine nešto za sebe", rekao je on.

Stilijanidis je istakao da je EU do sada odvojila oko 45 miliona evra pomoći samo za Srbiju - 20 miliona evra humanita pomoći i još oko 25 miliona kroz druge fondove.

"Mislim da su svi fondovi dobro prošli, preko naših partnera, humanitarnih organizacija i već su raspoređeni kroz državne kanale. Tu saradnju moramo da nastavimo koliko god je potrebno, naša je dužnost da obezbedimo pomoć toj osetljivoj grupi", naveo je evropski komesar.

Na konstataciju da se jedinstveno rešenje za krizu još čeka, Stilijanidis ističe da EU ima sveobuhvatan pristup krizi bez presedana, te da nastoji da nađe politička rešenja u zonama konflikata,u Siriji i Iraku gde je, kako kaže, već raspoređeno mnogo fondova.

Naglašava da je od početka krize u Siriji, izdvojeno više od devet milijardi dolara, kao i pomoć kroz mnoge instrumente EU u susednim zemljama - Turskoj, Libanu i Jordanu, kao i pomoć za Grčku.

"Verujem da ovim sveobuhvatnim rešenjem u mnogim aspektima humanitarne pomoći na Balkanu, Turskoj, Libanu i Jordanu možemo da kontorlišemo situaciju posle ovog talasa iz Sirije i Iraka, ali iz Avganistana i Pakisatana", rekao je Stilijanidis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: