Plenković: Nastojimo da rešimo sporna pitanja sa susedima

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će nastojati da njegova vlada reši pitanja koja opterećuju odnose sa susedima.

Izvor: Beta

Subota, 21.01.2017.

22:45

Plenković: Nastojimo da rešimo sporna pitanja sa susedima
Foto: Gettyimages

On je pod tim mislio i na Srbiju kao i da će zadatak Hrvatske biti stabilnost Bosne i Hercegovine i položaj hrvatskog naroda u toj zemlji.

"Nastojaćemo da budemo Vlada koja će rešiti brojna pitanja koja opterećuju naše odnose sa susedima, ali rešavaćemo ih inteligentno, smireno, nastojeći se odupreti svim sredstvima političkim i diplomatskim koja imamo, čvrsto štiteći interese hrvatske države", rekao je Plenković u Splitu na skupu povodom godišnjice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u tom gradu.

To se odnosi i na Srbiju, rekao je Plenković i dodao da se u petak u Davosu sastao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenela je agencija Hina.

"Namerno i svesno se ne lovimo na udicu, nego vodimo odgovornu politiku, a to ćemo i nastaviti. Isto je i u odnosima s drugim susedima, nama prijateljskim članicama Evropske unije, Mađarskom, Slovenijom i Italijom", kazao je Plenković.

Hrvatski premijer je ocenio da evropski i svetski zvaničnici prepoznaju da je hrvatska politika okrenuta mirnom rešavanju otvorenih pitanja sa svim susedima i doprinos njihovom evropskom putu.

"To je, po našem dubokom uverenju najbolje i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, gde su imali popriličnu nestabilnost i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju. Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, naše iskustvo i naš model", izjavio je hrvatski premijer.

Plenković je kazao da je svima jasno da je "Hrvatska na jugoistoku Evrope sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Severnoatlantskom savezu, pouzdana članica i partner unutar Europske unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: