Ruska politička elita se raduje Trampu

Ruski zvaničnici i poslanici raduju se današnjoj inauguraciji Donalda Trampa nadajući se da ona najavljuje period boljih odnosa sa SAD.

Izvor: Beta/AP

Petak, 20.01.2017.

15:22

Ruska politička elita se raduje Trampu
Foto: Thinkstock

Trampova obećanja da će poboljšati odnose sa Rusijom ne samo da su obradovala političku elitu, već i obične građane, pa su se mnogi okupili u barovima i noćnim klubovima radi proslavljanja inauguracije.

U jednom moskovskom noćnom klubu nekoliko desetina ljudi nazdravljalo je Trampu, a AP piše da državni mediji emituju laskave reportaže o Trampu.

Iako Tramp još nije formirao jasnu politiku ka Rusiji, očekivanje da će odnosi biti normalizovani podigle su i Trampove pohvale upućene predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Premijer Rusije Dmitri Medvedev, za pogoršanje odnosa optužio je Obaminu administaciju, i rekao je da se sada, uprkos "oštrim" izjavama nekih od članova Trampovog kabineta, "nada da će razum preovladati".

Direktor Moskovskog Karnegi centra Dmitri Trenin predvideo je da će Moskva u Trampu naći pragmatičnog ali veoma tvrdog partnera.

"Potencijal Rusije neuporediv je sa potencijalom SAD", rekao je Trenin i dodao da će Moskva morati da upotrebi puno veštine "kako bi ne bi izgubila igru koju počinje iz slabije pozicije".

Kao i jedan od naftnih tajkuna Andrej Kuzjajev i istraživač Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Aleksej Arbatov smatra da će Tramp biti usmeren više ka biznisu nego ka ideologiji.

"Putin i Obama govorili su različitim jezikom, nisu se razumeli. Nadamo se da će Tramp i Putin govoriti istim jezikom, iako mogu biti na različitim pozicijama", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: