Svet neće Trampa: Protesti u Londonu, Sidneju, Dablinu...

Baner sa natpisom "Gradimo mostove, a ne zidove" osvanuo je na londonskom Tauer Bridžu, kao deo protesta širom sveta upućenih Donaldu Trampu, piše Rojters.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.01.2017.

13:07

Svet neće Trampa: Protesti u Londonu, Sidneju, Dablinu...
Foto: Gettyimages

Demonstranti su na pokretnom mostu podigli ogromna ružičasta slova kojima je ispisano "Delujte odmah", a niz Temzu je jurio čamac sa crnom zastavom na kojoj piše "Gradimo mostove, ne zidove".

Pored britanskog parlamenta demonstranti su okačili natpise sa porukama "Migranti su ovde dobrodošli" i "Migracija je starija od jezika" preko Vestminsterskog mosta.

U Londonu su planirani i drugi protesti, kao i u ostalim gradovima u Britaniji i širom sveta.

Džuli Čejsin (42) učiteljica je iz Njujorka i živi u Londonu već 10 godina, a pridružila se današnjem protestu pridržavajući jedno od ružičastih slova na Tauer Bridžu, dodajući da je zabrinuta oko Trampovog mandata.

"Da, Donald Tramp je predsednik, ali i dalje mora da štiti prava svih", rekla je Čejsin, demokrata koja je imala udela u kampanji Hilari Klinton u Severnoj Karolini.

"Zastrašujuće je. Nadam se da će ga držati pod kontrolom. Nadam se da su svi koji mi govore da ne brinem i govore da imamo jak sistem kontrole i balansa u pravu", govori Čejsin.

Tramp uporno obećava da će "ponovo napraviti Ameriku velikom" i time je dobio mnogo podrške iz delova zemlje gde je industrija u opadanju. Na Tviteru je rekao da će se žustro boriti da njegovo predsedništvo bude veliki put za američki narod, napominje Rojters.

Zbog današnje inauguracije su u Vašingtonu, kao i u gradovima od Toronta do Sidneja, Adis Abebe i Dablina, izbili protesti zbog njegove politike, za koju kritičari kažu da je razdorna i opasna.

Protest u Londonu organizovala je kampanjska grupa poznata i pod nazivom "Mostovi ne Zidovi", kao referenca na Trampovo obećanje da će izgraditi zid na granici sa Meksikom.

"Nećemo dozvoliti politici mržnje koju prodaju Tramp i njemu slični da uzme maha", rekla je u izjavi Nona Harkmans iz organizacije "Mostovi ne Zidovi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: