Tahiri: Nema dogovora o ograničenju kretanja policije

Ministarka zadužena za dijalog između Kosova i Srbije Edita Tahiri je izjavila u Prišini da nije potrebna bilo čija dozvola za kretanje kosovske policije.

Izvor: Beta

Petak, 20.01.2017.

14:07

Tahiri: Nema dogovora o ograničenju kretanja policije
Foto: Tanjug

Ona je navela da nije potrebna dozvola za kretanje bezbednosnih snaga na severu Kosova.

U izjavi za portal Lajmi.net Edita Tahiri tvrdi da nisu tačne izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da postoji usmeni dogovor da bez saglasnosti srpske strane te snage ne mogu delovati na severu Mitrovice.

"Nije istina da je potpisan niti se ikada razgovaralo o takvom sporazumu", kazala je Edita Tahiri.

Sve jedinice Policije Kosova (PK) deluju na celoj teritoriji Kosova u skladu sa važećim zakonodavstvom ,nisu u obavezi da za svoje kretanje traže bilo čiju saglasnost, rečeno je juče agenciji Beta u PK.

U PK tvrde da prema važećim zakonima nema potrebe da te bezbednosne jedinice traže bilo čiju saglasnost za delovanje u bilo kom delu Kosova i da to važi i za sever. U vezi s dolaskom pripadnika specijalne jedinice ROSU na sever Kosova 14. januara kako bi sprečile ulazak voza iz Beograda, u javnosti ali i među zvaničnicima Kosova i Srbije, bilo je različitih tumačenja.

Zvaničnici u Beogradu tvrde da s Prištinom imaju usmeni dogovor da jedinice bezbednosnih snaga Kosova, među kojima i ROSU, neće ići na sever Kosova u sredine u kojima žive Srbi.

Zvaničnici NATO-a u Briselu juče su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odob renje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova". Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: