General se zakleo: Da li "okreće avion" ka Moskvi?

Novoizabrani predsednik Bugarske Rumen Radev koji će stupiti na dužnost u nedelju, položio je zakletvu pred parlamentom.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

21:52

General se zakleo: Da li

On je pozvao na obnavljanje dijaloga Rusije i Zapada što je, kako je rekao, omogućeno i izborom Donalda Trampa za predsednika SAD.

"Očigledna je kriza između NATO-a i EU - s jedne strane, i Rusije - s druge strane. Jačanje konfrontacije nije način da se to reši. Hladni rat je žalosno iskustvo iz prošlosti", rekao je novi predsednik, izabran 13. novembra, uz podršku socijalista.

"Rezultat predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i nove političke prilike u svetu nude nadu za brzo obnavljanje dijaloga", dodao je on. Radev koji je tokom predizborne kampanje govorio da je za ukidanje sankcija protiv Rusije i da smatra da je Krim "napravila Rusija", rekao je da je njegova uloga šefa države da "ne ojača zabrinutosti i da se ne traži neprijatelj, već da se snagom asocijacija (kojima pripada Bugarska) pomogne rešavanje krize".

"Ujedinjena Evropa mora se očuvati po svaku cenu", rekao je budući predsednik čija zemlja će u prvoj polovini 2018. godine preuzeti mesto rotirajuće predsednice Evropskog saveta.

"Kriza migracija zahteva utvrđenu zajedničku evropsku politiku", dodao je on i izjasnio se za reviziju sporazuma iz Dablina "koji obodnim zemljama Unije pripisuju ulogu tampon-zone". Bugarska koja se graniči sa Turskom, treba da "odlučno ojača svoje granice i zaustavi ilegalnu trgovinu migrantima", rekao je Radev.

Predsednik Bugarske, koja je parlamentarna republika, izabran direktnim glasanjem, u suštini ima samo moralni autoritet. Međutim Radev, bivši komandant Ratnog vazduhoplovstva, bez političkog iskustva, imaće važnu ulogu narednih meseci jer je vlada desnog centra Bojka Borisova podnela ostavku posle njegove pobede na predsedničkim izborima.

Sledeće nedelje Radev mora raspustiti parlament i odrediti datum za prevremene izbore, verovatno krajem marta, a imenovaće privremenu, tehničku vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: