"Tramp kao Kisindžer, samo su Kina i Moskva zamenjene"

U Vašingtonu je sutra inauguracija novog predsednika Donalda Trampa, uz velike mere bezbednosti koje su organizovale američke vlasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

18:05

Foto: Gettyimages

Prethodno se građanima, poslednji put kao predsednik, obratio odlazeći lider Barak Obama.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama provodi poslednji dan u Beloj kući, gde je živeo osam godina, a na vlasti će biti do podneva u petak, kada će Donald Tramp položiti zakletvu.

“To sto ste vi, novinari, bili u ovoj zgradi omogućilo nam je da svi bolje radimo. Bili smo iskreniji, trudili smo se više, i lakše smo uviđali da li smo ili ne ispunili sve ono sto su od nas očekivali birači”, rekao je Obama.

A birači su u novembru doneli odluku da Obamu u Beloj kući nasledi Donald Tramp. Danas, međutim, Tramp na mesto predsednika stize sa svega 41 odsto podrške Amerikanaca, prema poslednjim anketama.

Ipak, nije sve crno, pa tako 56 odsto građana podržava njegovu politiku kada je reč o borbi protiv terorizma i najavu izmene politike Stejt departmenta. “Rezultati istraživanja javnog mnenja generalno više utiču na predsednike kada se bliže reizboru. Imajući u vidu da je ovo tek početak njegovog mandata, ne verujem da će ta činjenica mnogo na njegada utiče da bude nešto oprezniji, ili da promeni svoj plan na samom početku mandata u odnosu na ono što je inače planirao da uradi, naročito u toj prvoj godini mandata”, rekao je Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

Ulazak Trampa u Belu kuću donosi još jedan negativan rekord. Do sadaje kroz senatske odbore odobrena nominacija za samo osam njegovih kandidata za mesta u novoj administraciji. Oni koji još čekaju potvrdu su budući državni sekretar Reks Tilerson i ministar pravde Džef Sešons. Prvi izazov za Trampa bicć budući politički odnos sa Moskvom. “Meni deluje da je Trampova logika slična onoj koju je nekada imao Henri Kisindžer, samo što su sada Moskva i Peking zamenjena. Ako je Henri Kisindžer računao da je bitno pridobiti Peking da bude protiv Moskve, jer Peking i Moskva nisu isto u hladnoratovskom vremenu, tako mi se čini da danas Tramp gleda na Moskvu kao nekog za koga je bitno da ne bude sa glavnim oponentom, a to je Narodna Republika Kina”, dodao je Krstić.

Ono od čega se živi – ekonomija, je oblast gde Amerikanci najviše podržavaju Trampa. 62 odsto anketiranih veruje da Tramp donosi bolje dane za mali biznis, sto je rekordan broj u poslednjih 15 godina. Niži porezi na dobit i najava da će uvesti visoke takse za sve koji misle da izmeste fabrike iz Amerike su i doveli Donalda Trampa u Belu kuću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: